Otthon szülni sem veszélyesebb, mint a kórházban - Baba-mama

Otthon szülni sem veszélyesebb, mint a kórházban

Otthon szülni sem veszélyesebb, mint a kórházban

A legjobb és egyben legbiztosabb hely gyermeke világrahozatalára, ahol Ön a legkellemesebben és a legjobban gondozottnak érzi magát. Hogy ez a hely kórházban, klinikán, netán odahaza van, csakis Ön – és adott esetben partnere – tudja eldönteni. Kevés megszorítás akad, mely szabad választását korlátozná.

Szülés kórházban

A legtöbb gyermek kórházban jön világra. Már a szülésre történő első jelentkezés előtt tisztázza, mennyire lesznek tekintettel az Ön és gyermeke igényeire. Ne szégyenkezzen, tegyen fel minden fontos kérdést, hiszen ez az Ön szülése – hiába jönnek naponta gyermekek százai a világra az adott helyen, Ön számára ez az egyedülálló esemény.

Otthoni szülés

Az otthoni szülést igazságtalan veszélyesnek minősíteni. Azok a számok, melyek emelkedett csecsemőhalálozásról számolnak be, téves feltevésből indulnak ki, ugyanis legtöbbször nemcsak a tervezett, tehát biztonságos házi szülést értékelik, hanem minden véletlen szülést is, ami kórházon kívül történik. A jól előkészített házi szülés éppúgy ajánlható, mint bármely más szülési mód, néhány fontos dolgot azonban figyelembe kell venni vele kapcsolatban. Szükséges, hogy elhatározásával kapcsolatban jó érzései legyenek. Az elméleti felkészülés kiemelten fontos ezekben az esetekben. Szüksége van egy szülésznőre, aki a terhesség alatt és még a szülés után 10 napig gondozza. Szüksége van segítségre a háztartásban és a már meglévő gyermekek gondozásában. Szükség esetén a kórházba szállítás nem tarthat 15-20 percnél tovább. A legfontosabb, hogy otthoni szülés kizárólag egészséges asszonyok számára való, akiknél szövődménymentes szülés várható. Magyarországon a szülészeti szakmai kollégium nem támogatja az otthonszülést.

Kik legyenek még ott?

Korábban a szülés a mi kultúrkörünkben is ünnepi esemény volt, melyre barátokat, sőt, szomszédokat is meghívtak. Napjainkban a legtöbb kórházban nem lehetséges egynél több személy részvétele, ő pedig általában a gyermek apja szokott lenni. Gondolja meg alaposan, kit kíván szülése során maga mellett tudni, és semmiképpen se engedje meg befolyásolni magát, egy „hibás” támogatás ugyanis olyan mértékben terhelheti meg, hogy feszültsége megnövekszik, a szülés pedig még nehezebbé válik. Ugyanez természetesen érvényes az orvosra, szülésznőre is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu