Táplálék a mamának és a babának - Baba-mama

Táplálék a mamának és a babának

Táplálék a mamának és a babának

Minden ami finom

A fejlődő magzat egészsége szempontjából döntő fontosságú a kismama táplálkozása. A hiányos étrend befolyásolhatja a baba szerveinek kialakulását, a szervrendszerek fejlődését és alacsonyabb születési súlyt is okozhat. Az alapvető tápanyagok közül az anya szervezetének nagy mennyiségben van szüksége fehérjékre, melyek biztosítják a sejtek, a szövetek felépítését és regenerálódását, valamint az enzimtermelést.

A kalóriabevitel legalább fele szénhidrátokból származzon, főként keményítő formájában. Az első három hónapban a folsav és a vas bevitele létfontosságú. A folsav B-vitamin féleség, melynek a sejtosztódásban, a vörösvérsejt-termelésben és a magzat idegrendszeri fejlődésében van kiemelt jelentősége. Már a fogamzás előtt fokozni kell a folsavbevitelt tabletta formájában, hogy csökkentsük a nyitott gerinc és hasonló fejlődési rendellenességek előfordulásának kockázatát. A vas a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin alkotóeleme, melynek az oxigénszállításban, az enzim- és energiatermelésben van szerepe. Terhességben nő a vasszükséglet, a várandós nő vértérfogatának növekedése és a méhlepény kialakulása miatt.

Alapvető tápanyagok és ezek forrása:

Fehérjék: hús, hal, tojás Szénhidrátok: tésztafélék, rizs, burgonya Kalcium: tej, sajt, joghurt, hüvelyesek, diófélék, tofu, hántolatlan gabonamagvak Vas: hús, olajos halak, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, dúsított gabonafélék, diófélék, olajos magvak, szárított gyümölcsök, zöld leveles zöldségek Cink: hús, szárnyasok, kagylók, hüvelyesek, kivi B-vitaminok (folsav is): hús, hal, tejtermékek, dúsított gabonafélék, diófélék, olajos magvak, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, narancslé, banán, avokádó, hántolatlan gabonamagvakC-vitamin: citrusfélék, paradicsom, paprika, eper, kivi, petrezselyem

A kiegyensúlyozott napi táplálkozás összetevői:

6 adag gabonaféle

5 adag zöldség, gyümölcs

2 adag sovány hús, hal vagy hüvelyes

2 adag folsavban gazdag étel

2 adag kalciumban gazdag étel Szénsavmentes ásványvíz, cukormentes gyümölcslé nagy mennyiségben.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu