Vak vagy süket lehet a születendő gyermek - Baba-mama

Vak vagy süket lehet a születendő gyermek

Vak vagy süket lehet a születendő gyermek

A rubeola veszélyei

A rubeola, ismertebb nevén rózsahimlő fertőző, enyhe tünetekkel, így izületi fájdalomal és kiütésekkel járó vírusos megbetegedés. A tünetek mintegy 14-21 nappal a fertőzés után kezdődnek. Gyermekekben a betegség 1-5 napos enyhe rosszulléttel, a nyak és a tarkótáj nyirokcsomóinak duzzadásával és esetleg izületi fájdalmakkal kezdődik.

A torok nem fájdalmas, de a betegség elején vörös lesz. Ezek a kezdeti tünetek esetleg nagyon enyhék vagy egyáltalán meg sem jelennek serdülőkben és felnőttekben. A kiütések az arcon és a nyakon is kialakulhatnak, majd gyorsan terjednek a törzsre, a karokra és a lábakra.

Ha valaki egyszer átesett a rubeolán, egész életére védett lesz. A rubeolavírus egyike azon kevés vírusoknak, amelyek átjutnak a méhlepényen. Az anyai fertőződés a terhesség első 16 hetében magzati károsodást okozhat: süketséget, vakságot, veleszületett szívhibákat, ezek előfordulási valószínűsége ötször nagyobb, mint egyébként. A 16. hét utáni rubeolafertőzés magzati következménnyel nem jár. Minden terhes nőnek, aki nem esett át rózsahimlőn, vagy nem kapott ellene védőoltást, terhessége első 12. hetében óvatosnak kell lennie, és kerülnie minden érintkezést olyanokkal, akik rubeolások vagy nemrég fertőzésen estek át. Ha az anyánál felmerül a fertőződés lehetősége, vérvizsgálatokat kell végezni. A terhesség első felében bizonyított friss fertőződés a terhesség megszakítását indokolja. 1989 óta minden kisgyermek kombinált védőoltást kap a betegség ellen.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu