Egy betegség, mely csak tinédzserkorra múlik el - Baba-mama

Egy betegség, mely csak tinédzserkorra múlik el

Egy betegség, mely csak tinédzserkorra múlik el

Szinte minden szülőnek komoly problémákat okoz a gyermekkori ekcéma. Ez az alapvetően veleszületett hajlamon alapuló, gyakran visszatérő bőrgyulladás főleg a kisbabák arcán, fején, testhajlataiban fordul elő.

Az ekcémás megbetegedések révén a bőr testszerte száraz, és nagyon viszket az ép bőrfelület is. A betegség azért is különösen kellemetlen, mert az ekcémás területek baktériumokkal, vírusokkal fertőződhetnek felül, és hólyagossá válhatnak. Az ekcémás kisgyerekek egy jelentős része étel- és légúti allergiás panaszokkal is küzd. Az ekcéma kezelése nehéz feladat: a legfontosabb a száraz, viszkető bőr rendszeres ápolása finom mosdókrémekkel, fürdőolajokkal, de semmiképpen sem hosszasan. A beteg bőrt ezután zsírozó krémekkel kell bekenni, majd a bőrgyógyászaton felírt kenőcsöket kell alkalmazni. Az ekcémás betegekre lehetőleg ne adjunk gyapjúból vagy műszálas anyagokból készült ruhadarabokat, és kíméljük őket a háziállatok szőrétől, a cigarettafüsttől és a háztartási portól. Fontos tudni, hogy a stressz is erősen provokálja a viszketést, és több étel is rontja a bőr állapotát: ilyenek a tej, a tojás, a hal, a dió, a mogyoró, a paradicsom vagy a citrom.

A gyerekek 75 százaléka egyébként serdülőkorban kinövi az ekcémát; az asztmatikus vagy légúti megbetegedésekben szenvedők körében ez az arány lényegesen rosszabb.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu