Önnel együtt a baba is dohányzik! - Baba-mama

Önnel együtt a baba is dohányzik!

Önnel együtt a baba is dohányzik!

Mennyire kell megváltoztatnunk mindennapos szokásainkat, ha gyermeket várunk? Ihatunk-e a terhesség hónapjaiban alkoholt, kávét, teát? Összeállításunkból kiderül, mire kell különösen odafigyelnie, ha gyermeke lesz.

Kávé, tea

A megszokott csésze kávé ellen terhesség alatt sem lehet kifogást emelni, de egy összehasonlító vizsgálat kimutatta, hogy a sok kávét fogyasztó nők nagyobb arányban hoztak világra átlagosnál kisebb súlyú gyermeket. Arra is van adat, hogy napi 600 milligrammnál több koffein megnöveli a vetélési és koraszülési arányt. Az elkészítés módjától függően ez napi 2-4 csésze kávénak felel meg. A koffein fokozza a vizeletkiválasztást, tágítja az ereket, fokozza a gyomornedv-elválasztást, zavarja az alvást és nyugtalanná tesz. Ne feledje, gyermeke is együtt iszik Önnel! A teában is van koffein, ám annak ártalmasságát a terhesség során nem sikerült bizonyítani.

Dohányzás

A nikotin szűkíti az ereket és ezáltal rontja a bébi oxigénellátását, kevesebb levegőhöz jut a magzat. Erős dohányos nők gyermekei a születéskor nemcsak 170-400 grammal kisebb súlyúak, mint a nemdohányzók gyermekei, de a halálozás is gyakoribb az ő körükben. Az apa is árthat a magzatnak, ha a nemzést megelőző hónapokban erősen dohányzik.

Alkohol

Az alkohol áthalad a méhlepényen és koraszüléshez, a gyermek elégtelen fejlődéséhez vagy fejlődési rendellenességhez vezethet. Ritkán egy-egy pohár bor elfogyasztása természetesen a terhesség hónapjai alatt is belefér – szigorúan csak mértékkel! – , az égetett szeszes italokat azonban messziről kerülje el.

Kábítószerek

Minden kábítószer áthalad a méhlepényen és befolyásolja a gyermeket. Közvetlenül a szülés előtt szedett drogok az újszülötteknél légzési és keringési zavarokat válthatnak ki. Drogfüggő anyák drogfüggő gyermeket szülnek, akinél az elvonási tüneteket – légzészavarok, reszketés, nyugtalanság, jajgató sírás stb. – kezelni kell. Az amfetaminszármazékokat használók gyermekei gyakran hiperaktívak lesznek.

Gyógyszerek

A méhlepényen át csaknem valamennyi gyógyszer eljut gyermekéhez. Mindenképpen tisztáznia kell orvosával, ártalmas lehet-e ez számára. Ideális az lenne, ha a terhesség alatt egyáltalán nem szedne semmiféle gyógyszert.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu