Jótékony baktériumokkal az ekcéma ellen - Baba-mama

Jótékony baktériumokkal az ekcéma ellen

Jótékony baktériumokkal az ekcéma ellen

Az ekcéma a bőr, viszketéssel, szárazsággal járó gyulladásos állapota. A rendszerint nem összefüggő foltokban jelentkező betegség kialakulhat az arcon, karon, lábon, kéz- és lábfejen. A betegség jellegzetesen az első életéven belül jelenik meg. Jellemző a kórkép örökletessége, gyakori más családtagok közti előfordulása is. Családon belül szintén gyakori még a szénanáthás, asztmás megbetegedés.

A prebiotikumok olyan jótékony baktériumok növekedését segítik elő, melyek az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek. Az Archives of Disease in Childhood oldalon közölt vizsgálatban olyan édesanyák vettek részt, akik a kiírt időpontban, időre hozták világra gyermekeiket, s családjukban előfordult ekcémás, szénanáthás, vagy asztmás megbetegedés. Az anyák gyermekeiket anyatejjel táplálták, melyben természetes prebiotikumok találhatóak.

Azon anyák csoportját, akiknél valamilyen oknál fogva a szoptatás sikertelennek bizonyult, két részre osztották. Az egyik csoport 102 résztvevője természetes prebiotikumokkal kiegészített táplálékkal, míg a másik csoport 104 résztvevője, normál, prebiotikumot nem tartalmazó tápszerrel táplálta gyermekét. A gyermekek fejlődését így 6 hónapos korukig követték nyomon.

Az első csoportban 10, míg a prebiotikummal nem táplált csoportban 24 gyermeknél alakult ki ekcéma. Mindemellett a székletminták alapján, a prebiotikummal táplált csoport 98 tagjánál volt észrevehetően magasabb a jótékony baktériumok száma.

A tanulmány így jelentős segítség lehet a gyermekkori ekcémás megbetegedések és más allergiás betegségek megelőzésében.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu