Reggeli rosszullét a terhesség alatt: megszüntetni nem lehet, enyhíteni igen - Baba-mama

Reggeli rosszullét a terhesség alatt: megszüntetni nem lehet, enyhíteni igen

Reggeli rosszullét a terhesség alatt: megszüntetni nem lehet, enyhíteni igen

Szédülés, émelygés, hányinger – minden terhes nő számára kellemetlen és visszatérő ismerősök. A rosszullétek pontos oka nem ismert: a legelfogadottabb magyarázat, hogy a méh falába ágyazódó megtermékenyített petesejt olyan anyagokat bocsát a vérbe, amik a szervezetben idegen anyagként hatnak, és ezért a test hányással próbál tőlük megszabadulni. A tüneteket teljesen nem lehet megszüntetni, de gyakoriságuk, erősségük csökkenthető.

A mérgezőnek ható anyagok az éjszaka folyamán halmozódnak fel a vérben, és reggel kezdik el ingerelni az agyat. Ezért érez sok nő a reggeli órákban erős émelygést és hányingert. Ezek a kellemetlen tünetek legtöbbször néhány héten belül, de legkésőbb a terhesség harmadik hónapjában elmúlnak, mivel az anya szervezete hozzászokik fejlődő gyermeke testidegen anyagaihoz. A kellemetlen tüneteket azonban addig is lehet valamelyest enyhíteni. Mindenki számára hatékony, univerzális megoldás ugyanakkor nem létezik, hiszen minden terhesség egyedi. Mivel enyhíthetjük a rosszulléteket?

Evés közben lehetőleg ne igyon, vagy csak nagyon keveset. Fogyasszon inkább könnyű, kevésbé lédús ételeket, mint például a rizs, a krumpli, a jól átsült hús. Egyen inkább többször, de keveset. A falatokat jó alaposan rágja meg. Ne keverje a különböző ételfajtákat. Ha például csirkét ebédel rizskörettel, ne egyen utána édességet vagy tejterméket. Étkezései legyenek rendszeresek. Vannak hölgyek, akik reggelente érzik rosszul magukat a terhesség alatt, mások délután. Minden terhes kismama akkor étkezzen, amikor szervezete pihenést engedélyez, és megkíméli a rosszullétektől.

Aludjon legalább kilenc órát naponta! Ha úgy érzi, hogy álmos vagy fáradt, dőljön le pihenni, hiszen a kimerültség érzése erősíti a rosszullét tüneteit. Ne erőltesse az ébrenlétet.

Az erős szagok, illatok is kiválthatják a rosszullét tüneteit. A kényes időszak alatt nem érdemes parfümöt használni. A közvetlen környezetében élőket is megkérheti, hogy társaságában kerüljék az erős illatú arcszeszek, dezodorok használatát. Használjon illatmentes krémeket, izzadásgátlókat.

A dohányzás, azon kívül, hogy roppant káros az édesanya és leendő gyermeke egészségére, émelygést idézhet elő. Kerülje a füstös helyeket, és kérje meg ismerőseit, rokonait, hogy a jelenlétében ne gyújtsanak rá.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu