Simogathatunk-e macskát terhesen? - Baba-mama

Simogathatunk-e macskát terhesen?

Simogathatunk-e macskát terhesen?

A toxoplazmózisról

A legtöbb nőtől a terhesgondozás elején megkérdezik, érintkezik-e macskával, de a legtöbben nem tudják, mi is pontosan az a macskától elkapható betegség, amitől óvni kell a magzatot. Mint ahogyan azt sem, hogyan védekezhetnek ellene és mik a fertőzés jelei, későbbi káros hatásai.

A veszély forrása a toxoplasma gondii nevű eukarióta endoparazita, melynek fejlődése két ciklusra osztható. Az ivartalan szakaszt madár vagy emlős köztigazdában, az ivaros szakaszt pedig valamely macskafélében, mint végleges gazdában tölti. Az ember, mint köztigazda, kizárólag macskaféléktől fertőződhet meg, ürülékükkel való érintkezés által.

Többek között Magyarországon is nagyon gyakori ez a fertőzés, a lakosság körülbelül 50 százaléka már átesett rajta, de a legtöbben nem is tudnak róla, hiszen a tünetek nagyon enyhék, influenza-szerűek, így könnyen összetéveszthetőek egy enyhébb megfázással. Csak pár olyan eset van, mikor a fertőzés komoly veszélyt rejt magában, az immunrendszer legyengült állapotaiban vagy immunrendszeri betegségek esetén, mint például az AIDS.

Sajnos a magzat számára is végzetes lehet a méhlepényen átjutó parazita: vetélést, halvaszületést okozhat. A terhesség minél korábbi szakaszában történik az anya elsődleges fertőződése, annál súlyosabbak lehetnek a következmények. A későbbi szakaszban már nagy valószínűséggel nem okozza a magzat halálát a fertőzés, ám hónapokkal vagy évekkel később, a megszületett gyermek szervezetében rendellenességeket okozhatnak (szem ideghártyájának gyulladása, vízfejűség, szellemi visszamradottság). Az ilyen esetek szerencsére nem gyakoriak, a veleszületett toxoplazmózis előfordulási gyakorisága mindössze 0,2 százalék.

A megelőzés szempontjából fontos, hogy kerüljünk minden olyan helyzetet, ami során a fertőzött bélsár a szervezetünkbe kerülhet, tehát a macska puszilgatását, arcunkkal való érintkezését. Az alom cseréjéhez és kertészkedéshez (mivel a macska ürüléke a kerti földben megtalálható), használjunk gumikesztyűt, valamint kerüljük a félig nyers, nem rendesen átsült húsok fogyasztását a terhesség ideje alatt!

Ha valaki otthon macskát tart, a várandósság alatt mindenképpen jelezze orvosának, hiszen egy egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy voltunk-e már fertőzöttek, ilyenkor ugyanis a szervezetben megtalálható a toxoplazmózis ellenanyaga. Ha az eredmény negatív, fontos, hogy kéthavonta ismételten vizsgálják az ellenanyag jelenlétét, hiszen ha terhesség alatt megfetőződnénk, folyamatos gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezen gyógyszerek segítségével a kockázatok kiküszöbölhetőek.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu