Ha fájdalmas a szoptatás... - Baba-mama

Ha fájdalmas a szoptatás...

Ha fájdalmas a szoptatás...

Augusztus 1-jén kezdődik meg a szoptatás világhete. Ennek kapcsán ejtünk szót a kisbabák táplálása során felmerülő egyik komoly nehézségről, a mellbimbó kisebesedéséről, mely számos édesanya helyzetét nehezíti meg gyermeke táplálásakor.

Amíg a csecsemő nem tanulja meg megfelelően szájába venni édesanyja mellbimbóját, vagy rosszul helyezzük őt a mellre, komoly nehézségeket okozhat a bimbó, illetve a bimbóudvar kisebesedése. Ez a terület ilyenkor ugyanis nemcsak bepirosodik ilyenkor, de égető fájdalmat is okoz, különösen, amikor a baba szája hozzáér. Egyfajta kezelési megoldás lehet ezen esetekre a bimbóvédő használata a szoptatás alatt, de ez nem mindenkinek válik be igazán; sokszor maga a baba is tiltakozik az idegen anyag és szag miatt. A sterilizált bimbóvédőt használat előtt megpróbálhatjuk pár csepp anyatejjel bekenni, az elveszi valamennyire a műanyag szagát.

A kisebesedés okozta nehézségek elkerüléséhez fontos, hogy a babát mindig csak addig hagyjuk a mellen, amíg kiszívja a tejet, ne engedjük tovább szopni. Szoptatás alatt próbáljuk a baba helyzetét változtatni, hogy a bimbóudvart különböző pontokon érje nyomás, és ezáltal mindenhonnan ürülni tudjon a tej.

Szoptatás után langyos vízbe mártott törülközővel tisztítsuk meg a mellet, majd langyosra állított hajszárítóval szárítsuk meg. Kenjük be bimbóvédő krémmel - ezt bababoltokban, patikákban, illatszerboltokban is megtalálhatjuk -, ez a gyulladást is, az égető érzést is enyhíti. És amennyit csak lehet, levegőztessük a mellet; hagyjuk szabadon, hadd levegőzzön a sebes bőr, lehetőleg több órát is naponta.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu