A fiúkkal több a baj? - Baba-mama

A fiúkkal több a baj?

A fiúkkal több a baj?

A széles körben elterjedt sztereotípia szerint a fiú gyerekekkel több a baj, míg a kislányok nyugodtabbak, szófogadóbbak. Az ilyen általánosítások persze nem mindig igazak, de egy 10 éven keresztül tartó vizsgálat szerint a fiúkkal tényleg több a baj, mármint a terhesség és a szülés tekintetében.

Egy izraeli vizsgálat, amely 1996 és 2006 között összesen 64 ezer terhesség és szülés adatait összegezte, megállapította, hogy azoknál az anyáknál, akik fiút szültek gyakrabban léptek fel komplikációk, mint azoknál, akik kislányt vártak. A fiúmagzatok esetében 70 százalékkal magasabb volt a koraszülések száma, és a korábban született fiúkat átlagosan hosszabb ideig kezelték a kórházban, mint a kislányokat. A császármetszés is 10 százalékkal gyakrabban fordult elő olyan szüléseknél, ahol fiú volt a magzat, mint ahol lány. Vákuum vagy fogó használata pedig 50 százalékkal volt gyakoribb fiúk esetében.

Egyértelmű magyarázata nincs a kutatás eredményének – mondta a Glezerman professzor, a kísérlet vezetője -, de az mindenesetre biztos, hogy a fiú babák gyakrabban súlyosabbak és hosszabbak, mint a lány babák, viszont az is igaz, hogy a lányoknál gyakoribb a farfekvés.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu