Óvatosan a kozmetikumokkal! - Baba-mama

Óvatosan a kozmetikumokkal!

Óvatosan a kozmetikumokkal!

Jobban teszik a kismamák, ha körültekintően választanak maguknak kozmetikumokat. A hajspray-k, parfümök, dezodorok, és egyéb kozmetikumok összetevői ugyanis növelhetik a születendő fiúgyermekek körében a húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulását.

A kozmetikumokban - így a dezodorokban, parfümökben, valamint a haj- és körömápoló termékekben lévő – ftalátok, dietil-ftalátok, vagy dibutil-ftalátok okozzák a problémát, ezek és anyagcsere-származékaik ugyanis számos fejlődési rendellenességet, köztük a hipospadiázis nevű születési rendellenességet is okozhatnak a fiú újszülöttekben.

A legveszélyeztetettebbek azok, akik munkájukból kifolyólag az átlagosnál is többet találkoznak ezekkel az anyagokkal. Kimutatták, hogy a fodrászként, kozmetikusként, vegyészkutatóként, vagy hasonló munkakörben dolgozó édesanyák újszülöttjeinél két-háromszoros a hipospadiázis előfordulása. A mostani vizsgálatot végző kutatók azt is megállapították, hogy a terhesség első három hónapjában folsavpótlásban részesülő terheseknél 36 százalékkal csökkent a fiú újszülött hipospadiázisának a veszélye.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu