Rossz az agynak, rossz a spermáknak - Férfiaknak

Rossz az agynak, rossz a spermáknak

Rossz az agynak, rossz a spermáknak

Ha gyereket akar, ne sodorjon!

Folyamatosan kiújul a vita arról, mennyire károsak az emberi szervezetre a kannabisz-származékok, így a marihuána és a hasis. Összeállításunk korántsem fogja át a kimeríthetetlen téma egészét, ám a téma két olyan oldalára kíván rávilágítani, melyek szerint a mértéktelen marihuána-fogyasztás igenis komoly károkat okoz a fogyasztónak.

Káros a pszichére

A legújabb vizsgálatok alapján marihuána fogyasztása nyomán nagyobb a kockázata a súlyos pszichiátriai betegségek, elsősorban a pszichózis vagy a skizofrénia kifejlődésének. Igaz, a kutatók hozzáteszik, elsősorban akkor helytálló ez az összefüggés, ha genetikailag sérülékeny tizenévesekről van szó. A marihuána fogyasztása a pszichózissal diagnosztizált betegek 10 százalékánál mutatható ki kórelőzményként. A genetikailag sérülékeny tinédzsereknél a heti egy alkalomnál gyakrabban előforduló marihuánafogyasztás „nagyobb pszichóziskockázatot jelent”.

A korábbi hasonló kutatásokhoz képest a témában lefolytatott legutóbbi vizsgálatok már más tényezőket is igyekeztek figyelembe venni, így mérlegelték a marihuánafogyasztás megkezdése előtti lelkiállapotot, a családi körülményeket, az iskolai végzettséget, más kábítószerek használatát és a gyermekkori traumák hatását is. Kutatók feltételezik, hogy aki huzamosabb időn keresztül marihuánával él, annál időleges változások következnek be az agy biokémiai működésében, és ha a kábítószer alkalmazása rendszeressé válik, akkor állandósulnak ezek a változások. A kutatásokból többek között nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatal felnőtt korban kialakult pszichózisok kockázata csaknem tízszeres azoknál, akik már tizenévesen marihuánát szívtak.

A termékenységnek sem tesz jót

Az Egyesült Államok-beli Buffalo University gyógyszerészeti kutatásokkal foglalkozó tanszéke marihuánát fogyasztó önkéntes diákokon végzett kísérleteket arra nézve, hogy a fiatalok körében népszerű könnyű drog vajon milyen hatással van a termékenységre. A vizsgálatok gyakorlatilag bizonyították, hogy a szer erősen csökkenti az utódnemzés valószínűségét, méghozzá mindkét nemnél. Marihuánát szívva nem csak az illető férfi érzi jól magát, de a spermái is aktívak, méghozzá olyannyira, hogy túl korán kezdik meg a dokumentum-filmekből jól ismert jellegzetes úszó mozgást, és nem várják meg, amíg a hüvelybe jutnak. Így mire a petesejthez érnek, már kiégtek, nem képesek a megtermékenyítésre. Ez persze nem jelenti azt, hogy a marihuánát szívók nem képesek nőket teherbe ejteni, de kisebb erre az esélyük. Azoknak az esélyeit viszont lenullázhatja, akik amúgy is a nemzőképesség határvonalán egyensúlyoznak valamilyen ok miatt. A rendszeres marihuána-fogyasztók spermium-mennyisége amúgy is jelentősen kevesebb, átlagban fele a normális szintnek tekintettnek.

Ami a nőket illeti, a marihuána hatóanyaga, a THC lerakódik a nemzőszervekben és a vagina nedveiben, így az ezekkel találkozó sperma ugyanúgy fog viselkedni, mintha a herékben jutott volna a THC-hez. Vagyis aki gyereket szeretne, az lehetőleg ne éljen marihuánával.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu