Félárbocon a zászló: a férfiklimax - Férfiaknak

Félárbocon a zászló: a férfiklimax

Félárbocon a zászló: a férfiklimax

Sokan nem tudják, miről is van szó, amikor szóbakerül a férfiklimax, és egyből a kapuzárási pánikra asszociálnak, pedig a téma nem redukálható le pusztán ennyire. Vajon létezik-e a férfiklimax, és ha igen, mik a tünetei?

A férfiaknál leggyakrabban merevedési zavarként jelentkezik az a hormonváltozás, melyet – csakúgy, mint női megfelelőjét – klimaxnak nevezünk. A hormonális eredetű potenciazavar nem jár betegségtudattal, emiatt aztán az ilyen férfiak ritkán mennek orvoshoz. Alapos hormonszint-meghatározással, majd ezt követően a hiányzó hormon pótlásával vagy a hormont termelő szerv serkentésével orvosolható. A férfiklimax gyakorlatilag tünetmentes állapot, sokan a kor előrehaladtának kellemetlen következményeként tudják be a jeleket. Ám az már elfogadott tény, hogy az öregedés során az erősebbik nem esetében szintén bekövetkezik a szexuális hormonok termelődésében egyfajta változás, méghozzá annak ellenére, hogy a nemzőképesség elvileg akár életük végéig megmaradhat.

A férfiklimaxért – akárcsak a kopaszodásért – a tesztoszteron okolható, ebben az esetben azonban a hormon csökkenése okozza a fordulatot. Az elsősorban a herék által előállított férfihormon termelődése az élet ötödik-hatodik évtizedében csökken, de nem szűnik meg teljesen. Velejárójaként viszont csökken a szexuális vágy és az ágybeli teljesítőképesség, emellett pedig megjelenhetnek a hőhullámok és az izzadékonyság is. Ilyenkor a férfiak ingerlékenyebbek, koncentrálóképességük csökken, izomerejük megcsappan, és csontsűrűségük is kisebb lesz.

Nagyon fontos, hogy ilyen tünetek jelentkezésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ezek komoly megbetegedések jelei is lehetnek. Mivel a klimaxos panaszok oka a csökkent hormontermelődés, így a legkézenfekvőbb megoldás a hiányzó tesztoszteron gyógyszeres pótlása. Kiegészítő kezelésként alkalmazzunk rostdús diétát, sok mozgást, stresszoldó tevékenységeket, amik pozitívan hatnak a magabiztosságra és a hangulatra is. Férfihormont azonban csak rendszeres urológiai ellenőrzés mellett szabad alkalmazni, mivel elősegítheti egy már meglévő prosztatarák növekedését.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu