Jön a sperma, nem jön a sperma: a magömlés zavarai - Férfiaknak

Jön a sperma, nem jön a sperma: a magömlés zavarai

Jön a sperma, nem jön a sperma: a magömlés zavarai

Az ejakuláció normális körülmények között a hüvelybe történő behatolás után következik be, és lehetőséget biztosít a pároknak, hogy az aktust mindkét fél számára megfelelő időhatárok között végezzék. A folyamat azonban károsodhat, méghozzá többféleképpen is.

Az egyik efféle zavar a magömlés hiánya, az úgynevezett anejakuláció. Gyakran a megnyúlt közösülési idő ellenére sem következik be a magömlés. Elmaradhat az orgazmus, illetve az éjszakai spontán magömlések sem jelentkeznek. Általában pszichés okokra vezethető vissza. Az ejakuláció elmaradása az orgazmus változatlan megtartása mellett súlyos diabeteszes neuropathiában, vagy a kismedencei idegrostok egyéb károsodásainak következtében alakulhat ki.

Késleltetett vagy gyengült ejakulációról beszélünk, ha a férfiak képtelenek a hüvelybe való bevezetés után a megömlés elérésére. Ez a diszfunkció általában pszichés okokra vezethető vissza, akárcsak a korai magömlés (ejaculatio praecox), amikor a magömlés a hüvelybe való behatolás előtt, vagy azzal gyakorlatilag egy időben következik be. Kialakulásának pontos mechanizmusa ma sem ismert. Nehezen kezelhető probléma, amely miatt párkapcsolatok mehetnek tönkre, hiszen a férfi nem képes hüvelyi orgazmushoz segíteni partnerét.

Ritkább probléma a visszafelé vagy befelé történő magömlés (retrográd ejakuláció), amikor is az ondó a húgycsövön keresztül nem a külvilág vagy a hüvely felé távozik, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül. A befelé történő magömlés oka a hólyagnyak záróizmainak nem megfelelő működése. A hólyagnyak működésének gyengülésében számos ok játszhat szerepet: urológiai műtétek, egyéb kismedencei vagy gerincműtétek, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló néhány gyógyszer, fejlődési rendellenességek vagy a cukorbetegek neuropáthiája. A prosztata megnagyobbodása miatt végzett beavatkozások után is gyakran alakulhat ki retrográd ejakuláció. Az ejakulációval párhuzamosan lezajló orgazmus zavartalan, ennek ellenére az „eredmény” (ondó) elmaradása komoly pszichés problémák forrása lehet.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu