Mértékkel igyuk, de igyuk! - Férfiaknak

Mértékkel igyuk, de igyuk!

Mértékkel igyuk, de igyuk!

A bornak sokféle gyógyhatást tulajdonítanak, ami természetesen nem azt jelenti, hogy literszámra kellene magunkba döntenünk mindennap. Akkor teszünk jót, ha vacsora után elkortyolgatunk egy-két pohárkával. Gyógyászati szempontból a vörösbor rendelkezik a legkedvezőbb tulajdonságokkal.

A sápadt arcú, vérszegénynek ítélt embernek mindenki vörösbort ajánl, mondván, hogy az gyógyítja a vérszegénységet. Igaz, hogy a vörösborban van vas, de az is igaz, hogy olyan vegyértékű, amelyik a gyomorból nem szívódik fel a véráramba. Tehát segít ugyan vérszegénység ellen, de csak másodlagosan, amennyiben étvágyfokozó hatással rendelkezik: azaz a vérszegény ember, ha vörösbort iszik, feltehetőleg több táplálékot fog magához venni, amivel fokozza a vörösvérsejtképzést.

Napi 0,2 - 0,4 liter bor védi a szívet és a véredényeket. A bor ásványi anyagokban gazdag (vitamin-tartalma meglehetősen csekély), különösen kedvező a kálium/nátrium viszonya. Növeli az anyagcserét, hatására az alapanyagcsere 7 százalékkal megnövekszik. Vérbőséget okoz, mivel a véredényeket kitágítja. A bor gátlólag hat a baktériumokra.

A HDL- koleszterin, azaz a jó koleszterin-szintet növeli, és kedvezően befolyásolja a különböző hemosztatikus faktorokat, mégpedig a plazma-fibrinogén, egy véralvadási faktor csökkentésén keresztül. Ezáltal ha rendszeresen borozunk, csökken a szervezetben a trombózisveszély. A bor különösen gazdag polifenolokban, amely az antioxidánsok csoportjába tartozik. Ezek más alkoholos italban, sörben vagy pálinkában nem találhatóak meg. A bor gazdag flavoidokban, amelyek ugyancsak az antioxidánsok közé tartoznak. Ezek értágító hatásúak, így csökkentik a vérnyomást. Az, akinek az idegességtől, a stressztől emelkedett meg a vérnyomása, vacsora után felhajthat egy pohár bort, de aki már magasvérnyomás-betegségben szenved, jobban teszi, ha nem iszik, a bőséges folyadékbevitel alkohol formájában ugyanis amúgy is emeli a vérnyomást. Ne feledjük: bizonyos szintetikus vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése közben tilos alkoholt fogyasztani!

A bor hangulatjavító, segít a feszültségek leépítésében, kis adagban oldja a stresszt, étkezés után fogyasztva segíti az emésztést. A könnyű asztali borok alkoholtartalma alacsonyabb, ezért – bár kedvező élettani hatásukat kifejtik – nem okoznak részegséget.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu