Fogamzásgátlás férfiaknak - Férfiaknak

Fogamzásgátlás férfiaknak

Fogamzásgátlás férfiaknak

Tabletták és műtétek

A női fogamzásgátlás módszereiről sokszor és sokat lehet hallani, olvasni. Mindez a férfiak esetében használatos fogamzásgátló eljárásokról nem mondható el, bár kétségtelen, hogy az utóbbi időben az andrológia tudománya intenzíven kezdett foglalkozni ezzel a témakörrel is.

A hagyományos módszerek mindenki előtt ismertek. Ilyen a megszakított közösülés, amikor a férfi a magömlés bekövetkezése előtt a péniszét eltávolítja a hüvelyből. Ez meglehetősen megbízhatatlan eljárás, egyrészt mert már a magömlés előtti nedvekkel is távozik sperma, másrészt a férfi az orgazmus csúcsán lekésheti a műveletet. A legtöbbet használt és legelterjedtebb az óvszer, mely - ha jó minőségű - valóban hatásos módszer. Ám még mindig sokan idegenkednek a leheletvékony gumihártyától, ráadásul nincs is mindig kéznél.

Ígéretes kísérletek folytak az úgynevezett férfitablettával, mely már jó néhány nyugat-európai országban kapható. Ez a spermiumtermelés időszakos felfüggesztését eredményezi. Elhagyása után a spermiumképződés beindul.

A férfi fogamzásgátló eljárások másik nagy csoportja a műtéttel történő művi meddővé tétel. E módszer lényege, hogy a spermautakban valamilyen akadályt kell képezni, hogy a spermiumok ne juthassanak ki a külvilágba. A spermavezeték beégethető, zsugorítható, átvágható és leköthető.

1974-ben Kínában kifejlesztettek egy módszert, a "no-scalpel" (szike nélküli) vasectómiát. Ez a módszer főként az Egyesült Államokban terjedt el rohamosan, jelenleg a műtétek harminc százaléka szike nélkül történik. Népszerűsége annak tulajdonítható, hogy a beavatkozás egyszerű, kevéssé megterhelő, s alig jár szövődménnyel. A vasectómiát eredetileg kétoldali, a herezacskó bőrén, a spermavezeték felett ejtett metszésekből végezték, majd az ondóvezeték megszakítása után öltésekkel zárták a sebzéseket.

A no-scalpel műtéttechnikája egyszerű. A spermavezetéket két, külön erre a célra alkotott eszköz segítségével, roncsolásmentes módon húzzák elő a herezacskó bőre alól. Gyűrű alakú fogóban végződő eszközzel rögzítik a spermavezetéket és a felette fekvő bőrt. Ezt követően a bőr elé emelik a spermavezetéket. A beavatkozás során nem ejtenek metszést a bőrön, ami enyhíti a kezelt férfiak műtéttől való szorongását. Kétségtelen, hogy az e módszerrel sterilizált férfiak jól tolerálják a beavatkozást. A rendszerint 5-10 perc alatt elvégezhető no-scalpel a hagyományos, műtéti feltárásból végzett vasectómiánál ritkábban okoz szövődményeket.

Magyarországon az ondóvezeték folytonosságának megszakítása családtervezési célból engedélyezett, 1987. szeptember 1-jétől végezhető, ám igen szigorú feltételekhez kötött.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu