Testtömeg és vérnyomásbetegség: egyértelmű kapcsolat - Férfiaknak

Testtömeg és vérnyomásbetegség: egyértelmű kapcsolat

Testtömeg és vérnyomásbetegség: egyértelmű kapcsolat

Egy átfogó amerikai vizsgálat keretében nemrég 13.000 férfit vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a magasabb testtömegindex (BMI) jelentősen növelte a 15 éven belül kialakuló magas vérnyomás betegség kockázatát még a normál, vagy enyhe túlsúllyal rendelkezó személyek körében is.

Korábbi kutatások is igazolják a plusz kilók és a magas vérnyomás közti összefüggést. Ezzel együtt az is bebizonyosodott már, hogy fogyással a vérnyomási értékek is sikeresen normalizálhatók.

Jelen kutatás esetében a vizsgált férfiak vérnyomása a kutatás kezdetén normális volt. Az évenkénti kontrollok alkalmával az orvosok rendszeresen ellenőrizék a páciensek egészségi állapotát.

A 18.5 és 24.9 közötti BMI érték tekinthető normálnak, a 25 és 29.9 közötti túlsúlyt, míg a 30, vagy a feletti érték elhízást jelez. A vizsgált egyének adatainak összevetése után láthatóvá vált, hogy a 22.4 és 23.6 közötti, tehát még normál súlyú egyének körében is már 20 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy 15-20 éven belül magas vérnyomás jelentkezik náluk.

A betegség kockázata a testsúly növekedésével egyenes arányban fokozódott, s így a leginkább elhízott egyének esetében a veszély 85 százalékkal nagyobb a legvékonyabb páciensekhez képest.

A vizsgálat eredménye tehát egyértelműen nem csak az elhízás elkerülésére, de a túlsúly mértékékének kontrollálására is felhívja a figyelmet. Ez ugyanis egyaránt csökkenti a felnőttkorban jelentkező, a magas vérnyomással gyakori szövődményeiként tapasztalható szív, -és vesebetegségek és a stroke kialakulásának valószínűségét.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu