Cigivel párosítva károsabb az alkoholizálás - Férfiaknak

Cigivel párosítva károsabb az alkoholizálás

Cigivel párosítva károsabb az alkoholizálás

Halálos kombináció

Azok, akik a kelleténél többet isznak, sokszor rendszeresen dohányoznak is. A kettő kombinációja pedig sokkal ártalmasabb, mint önmagában az egyik. Az alkohol-dependenciáról szóló korábbi kutatások általában átsiklottak ezen a kérdéskörön. Az alkoholfüggők 80 százaléka rendszeresen dohányzik is.

A kutatási eredmények szerint a dohányzás jelentősen növeli az alkohol okozta agykárosodás mértékét. A leginkább érintett agyi terület a frontális (homlok) lebeny volt, a rövid távú emlékezet helye. A rövid távú emlékezet tesz képessé minket a napi feladataink elvégzésére. Ha ez kiesik, teljes kuszaságba esnek hétköznapjaink.

Az ágykárosodást mágneses rezonancia (MR) vizsgálattal és neurológiai klinikai vizsgálattal határozták meg. A vizsgálatok egyértelműen alátámasztották, hogy az alkohol és dohányzás páros hatványozottan nagyon mértékben károsítja az agyat, mint az alkohol önmagában. A klinikai és képalkotós eljárással kimutatott jelek mellett a dohányzó alkoholisták N-acetilaszpartát szintje is alacsonyabb volt. Az N-acetilaszpartát egy kémiai anyag, melyről úgy gondolják, hogy az idegsejtek életképességének egyik jelzője.

A tanulmány másik jelentős eredménye, hogy a dohányzás az alkoholtól függetlenül károsító hatással bír az agyszövetre, annak is elsősorban a motoros funkciót ellátó részeire. Ez újabb adalék a dohányzás egészségkárosító - tüdő, szívérrendszer - hatásai mellé.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu