Javul az ondó minősége egy nap önmegtartóztatás után - Férfiaknak

Javul az ondó minősége egy nap önmegtartóztatás után

Javul az ondó minősége egy nap önmegtartóztatás után

Az alacsony spermaszámmal rendelkező férfiak esetén a szexuális élettől való, egy napon át történő tartózkodás javíthatja az ondó minőségét. Ennél hosszabb idő alatt azonban már a spermiumok száma csökken. A felfedezés különösen jelentős olyan férfiak esetében, akik akár mesterséges, akár természetes úton a gyermekáldás elérésére törekednek.

Izraeli kutatók megállapították, hogy a meddőségi klinikák rendszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását követve a termékenység megállapítására a mintavételt megelőző 2-7 napon a szexuális élettől való tartózkodást tanácsolnak. Vizsgálatukat ennek érdekében, a spermiumok életében ez idő alatt bekövetkező változásokra összpontosították. Kutatásuk során 6008 személytől vett 9489 mintát vizsgáltak. Összehasonlították a spermiumok koncentrációját, a normál és mozgékony spermiumok százalékos arányát, az ondó mennyiségét a mintavétel előtt eltelt, a szexuális élettől való tartózkodás idejéhez viszonyítva.

Az egyébként alacsony spermaszámú egyének csoportjában mind a spermiumok koncentrációja, mind pedig azok mozgékonysága kimagasló értékeket mutatott, amennyiben a mintavételt csupán egy nap tartózkodási idő előzte meg. A normál spermiumok száma szintén az első, vagy második napon tetőzött. A normál spermaszámú egyénektől vett minták ezzel szemben két nap tartózkodási idő alatt csökkenést mutattak, míg számuk ezután rohamosan nőtt, s a 6. és 7. napon mutatkozott a legmagasabbnak. A spermiumok mozgékonysága már az első napon nőtt, s a hetedik napig magas is maradt. Látható tehát, hogy a legoptimálisabb időpont a férfi esetleges meddőségének kiszűrésére a tartózkodás utáni első nap, melyben valódi képet kaphatunk a spermiumok minőségéről.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu