Több nővel tovább élsz? - Férfiaknak

Több nővel tovább élsz?

Több nővel tovább élsz?

A legújabb kutatások szerint átlag 12 százalékkal hosszabb életet élnek azok a férfiak, akiknek több partnerük van. A hosszú élet titka azonban nem annyira a macsó életvitelben rejlik, hanem a sok gyermekben.

Már számos kutató kereste a hosszú élet titkát és vélte megtalálni a génekben, a táplálkozásban, a klímában, a poligámiát azonban eddig még senki sem vette figyelembe. A sheffieldi egyetem kutatói 189 országot vizsgáltak meg és ezekből a 140, poligám kultúrával rendelkezőben élnek a férfiak hosszabb ideig. Továbbélnek főként azok, akiknek több feleségtől a legtöbb gyermekük születik. Ez azonban, mondják a kutatók, nem felhívás a poligámiára, hanem biológiai válasz arra a pontos kérdésre, hogy az állatokhoz viszonyítva miért élnek a férfiak olyan sokáig a megtermékenyítési korszak után.

Valószínűbb, hogy nem annyira a macsó élet hosszabbítja meg a poligám férfiak életét, hanem az, hogy özvegyen is mindig marad valaki, aki gondjukat viseli. Ezenkívül a kisgyerek jelenléte idősebb korban ösztönöz az egészség megőrzésére és a test ápolására. A szociális tényezők mellett szerepet játszanak genetikai okok is. A poligám kultúrákban a fejlődés során a hosszabb életűek választódhattak ki.

Egy másik fontos tényező lehet az úgynevezett "nagymama-effektus". Az emberi faj az egyetlen, amelyben a gyengébb nem ilyen hosszan él még a menopauza után is. Az unokákkal való foglalkozás meghosszabbítja az életet. De ez a hatás érvényesülhet a férfiak esetében is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu