Nincs többé kopasz fej... - Férfiaknak

Nincs többé kopasz fej...

Nincs többé kopasz fej...

Életkortól és egyéntől függően naponta 60-100 hajszálat hullatunk el. Az is természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

Az egészséges haj építőanyagai vitaminok, fehérjék és nyomelemek. Ha ezekből a fontos anyagokból szervezetünk valamilyen ok miatt - helytelen fogyókúra, koplalás, hiányos táplálkozás - nem kapja meg a számára elegendő mennyiséget, hajszálaink elvékonyodnak és megindul a hajhullás. Az egészséges embereknél is megfigyelhető bizonyos mértékű hajvesztés, bár minimális mértékben. Mivel az emberi haj növekedése szakaszos, a hajvesztés természetes jelenség. A hajhullással foglalkozó szakemberek szerint napi 60-100 hajszál elvesztése még természetes jelenségnek számít.

A hajhullásnak két nagyon gyakori fajtája létezik. A leggyakoribb, genetikai és orvosi okokra visszavezethető hajhullás az, amikor mindenhonnan hullik a haj, és ahogy múlik az idő, egyre kevesebb lesz. Egy másik, kevésbé gyakori eset az, amikor először csak egy foltban hullik ki a haj, de ez akár az egész hajkorona elvesztésében is végződhet. A legfontosabb annak megállapítása, melyik típus érint minket, majd ettől függően különféle kezelésekbe kell fogni különféle samponok, krémek, gyógyszerek segítségével. Amennyiben a hormonháztartás egyensúlya felbomlott, hormonkezelésre van szükség – természetesen szigorúan csak orvosi felügyelet mellett.

Az egyoldalú diéták, a fehérjeszegény, illetve vitamin- és ásványianyag szegény diéták ártanak a hajnak. Mivel a hajhagymák rendkívül gyorsan osztódnak, sok tápanyagra van szükségük. Azért, hogy a fejbőrön rövid idő alatt dús és egészséges haj nőhessen, sok energiát kell szállítania a vérnek a hajhagymákhoz. Vagyis a haj szépségéhez, dússágához elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, amennyiben valamilyen tápanyagból nem viszünk be eleget a szervezetbe, korábban megindulhat a hajhullás. Kerüljük azokat a frizurákat, amelyek nagy nyomást fejtenek ki a hajszálak tövére. Ilyen például a szoros copf, a konty és a fonott haj. A frizura legyen laza és kényelmes. Lehetőleg óvakodjunk a meleg hajformázóktól, amik megfeszítik, törik a hajszálakat.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu