Gyermek

Tévhitek és az igazság

A bárányhimlő fertőzés ép immunrendszerrel rendelkezők esetében sem minden esetben veszélytelen betegség. Kevesen tudják, hogy veszélyezteti a kismamák és magzatuk egészségét, továbbá esetenként súlyos idegrendszeri és légúti tünetekkel, májelégtelenséggel, baktériumok által keltett felülfertőzéssel járhat. Bár a gyermekkorban ritkábban jár komolyabb szövődménnyel, az újszülötteknél, tinédzsereknél, felnőtteknél a betegség lefolyása súlyosabb, akár halálos kimenetelű is lehet.

Nincs olyan teszt a világon, amely egyértelműen kimutatná, hogy egy gyerek hiperaktív vagy sem. A diagnózis felállítását elsősorban az segíti, ha a szakember sokat beszélget a szülőkkel, kérdőíveket töltet ki a gyerekkel, és az iskolában vagy az óvodában tudakozódik a szokásai felől. Szükség van neurológiai vizsgálatra is, miként hallás- és látástesztre, esetleg EEG-re és EKG-ra is.

A kicsik félnek a sötétben

Egyik este 4 éves kisunokám riadt arcocskával kérte, hogy lefekvés után hagyjam nyitva szobájuk ajtaját. Rádöbbentem, szegénykém fél a sötétben. Ebben a korban az ilyen félelmek általánosak, ki ettől, ki attól, de a legtöbb gyerek a sötéttől fél.

Mit és mennyit?

Az egészséges életmód szemlélet egyre szélesebb körű elterjedésével párhuzamosan megjelennek szélsőséges híradások is, amelyek bizonyos élelmiszerek fogyasztásának próbálnak részben, vagy teljesen gátat szabni. Az édességek is sokszor állnak célkeresztben. Pedig hányszor hallottuk már szakemberektől ezt a mondatot: "Nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend."

Legtöbbször a szülőket zavarja, ha gyermekük még nem szobatiszta. Sokszor téves ismereteik vannak arról, mikortól kellene a gyermeknek elérnie ezt a fejlődési fokot, pedig a bevizelés csak akkor panasz, ha ötéves kor felett rendszeresen bekövetkezik anélkül, hogy a gyermeknek húgyúti betegsége lenne. Mi is ilyenkor a teendő?

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu