A gyermekekre leselkedő legszörnyűbb kór - Gyermek

A gyermekekre leselkedő legszörnyűbb kór

A gyermekekre leselkedő legszörnyűbb kór

A leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése: a csontvelőben a fehérvérsejtképzés az érési sor valamelyik pontján megáll, és kóros, korlátlan sejtburjánzás alakul ki. A csontvelőből a kóros fehérvérsejtek a véráramba kerülnek, emiatt pedig vérszegénység, vérzékenység, fokozott fertőzéshajlam lép fel. A leukémiának több típusa van attól függően, hogy a fehérvérsejtek melyik típusát érinti.

A leukémia kezelésének lényege a kórós sejtburjánzás megakadályozása. Ennek eszközei a kemoterápia, a sugárkezelés és bizonyos esetekben a csontvelő-átültetés. A kemoterápia vagy citosztatikus kezelés a sejtosztódást akadályozza meg. A protokollok citosztatikum kombinációkat tartalmaznak a leukémia típusától függően. A gyógyszereket szájon át vagy intravénásan alkalmazzuk. A sugárkezelés leukémia esetén döntően koponya-besugárzást jelent, mely az idegrendszeri érintettséget kezeli vagy előzi meg. Ritka esetben hasi vagy egyéb nyirok régió besugárzását jelenti. A csontvelő-átültetés a leukémia típusától, a rosszindulatúság mértékétől és a betegség fellépésének idejétől (első betegség vagy kiújulás) függ. A csontvelő-átültetés javallatát az is befolyásolja, hogy ideális donor rendelkezésre áll-e.

Magyarországon évente mintegy 80-100 új leukémiás megbetegedéssel kell számolni a 0-16 éves korcsoportban. Ezeket a betegeket az ország 10 centrumában egységes nemzetközi elvek szerint kezelik. Csontvelő-átültetésre az országban 2 helyen van lehetőség: a Budapesti Szent László Kórházban és a Miskolci Gyermekegészségügyi Központban. Az akut lymphoid leukémiás (ALL) betegek bizonyos esetei hagyományos kemoterápiával 80-90 százalékban meggyógyulnak. A myeloid és krónikus leukémia esetében a kemoterápiás kezelés mellett a csontvelő-átültetés elvégzése is szóba jön. Összességében gyermekkorban a leukémia jól kezelhető, gyógyítható megbetegedés, de az egyes alcsoportokban különbségek vannak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu