Miért fáj a gyerekek feje? - Gyermek

Miért fáj a gyerekek feje?

Miért fáj a gyerekek feje?

Gyakorlatilag nincs olyan betegség vagy állapot, melynek tüneteként fejfájás ne fordulhatna elő. Okozhatja aktuális lázas vagy láztalan betegség, vérnyomásingadozás, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. A fejfájás jelentkezhet a koponyaűrön belüli, de azon kívüli ok következtében is. A gyermekkorban fellépő fejfájás szerencsére csak ritkán jelez komoly, súlyos állapotot.

A tüneti fejfájás leggyakoribb oka gyermekkorban az orr-melléküregek gyulladása, de gyakran okoznak ilyen panaszt a szemek, a fogak, a fül megbetegedései is. Az orr-melléküregek gyulladásában szenvedő gyermek rendszerint betegnek látszik, orrlégzése nehezített, többnyire lázas, vagy hőemelkedése van. A látásélesség zavara következtében fellépő fejfájás általában kétoldali, többnyire az iskolai oktatás alatt, vagy tartós tévénézést követően jelentkezik. Az erősödő intenzitású, a fej mozgatására fokozódó, főleg az éjszakai órákban jelentkező, éhgyomri, hányinger nélküli hányással kísért fejfájás veti fel a koponyaűrön belüli előremenő ideggyógyászati jellegű betegség gyanúját.

A gyermekkorban fejfájással szakemberhez forduló gyermekek több, mint 90 százaléka primer fejfájásbetegségben szenved, közel 6 százalékuknak valamilyen fertőzés következtében lép fel a fejfájása, 1,5 százalékban szemészeti ok, illetve valamilyen fejet ért - általában banális - sérülés áll a háttérben. A fejfájós gyermekek kevesebb, mint 1 százalékánál mutatható ki egyéb (esetleg előremenő) neurológiai betegség. Az elsődleges fejfájásbetegségeknek két csoportját különböztethetjük meg, de néha keveredve jelentkeznek.

A migrénes fejfájások előfordulhatnak úgy, hogy valamilyen bevezető tünet (aura) előzi meg a fejfájás jelentkezését. Ezek a bevezető tünetek lehetnek látási, hallási szenzációk, érzészavarok, átmeneti végtaggyengeség, de előfordulhat egyensúlyzavar is. Gyermekkorban a migrénes rohamok az esetek többségében havonta, kéthavonta fordulnak elő, időtartamuk 2 óránál rövidebb. A kisebb gyermekek esetén nagyon nehéz a fejfájás jellemzőinek pontos megítélése. Ennek megkönnyítése érdekében gyakran kérjük meg kis betegeinket, hogy rajzolják le panaszaikat. Ezek a rajzok tükrözik a fájdalmat, s nagyon gyakran a bevezető tüneteket is megjelenítik. Az egyik, migrénben szenvedő kislány, akinek a fejfájások kezdetén látótérkiesései voltak, "Támad a fejfájás" címet adta a rajzának, melyen egy fekete madár szerepel piros csőrrel. A fekete madár a látótérkiesést, a látótérkiesést követő éles fájdalmat a piros csőr jelképezte.

A tenziós típusú fejfájás diffúz, tompa jellegű, általában a délutáni órákban jelentkező, fokozódó, tartósan fennálló panasz, melyhez ritkán hányinger társulhat, de hányás csak elvétve fordul elő. Az ilyen típusú fejfájásban szenvedő gyermekek pszichológiai vizsgálata azt mutatja, hogy a tünetegyüttes hátterében igen gyakran fordul elő szorongás, családi konfliktus, tanulási (tanítási) probléma, önbizalomhiány. A szorongás és az önbizalomhiány elsősorban kislányoknál fordul elő, míg az iskolai (óvodai) konfliktusok inkább a fiúkra jellemzők. Családi problémák mindkét nemben egyenlő arányban fordulnak elő. A fejfájásbetegség tehát a gyermekkorban is létezik, mint önálló kórkép, melynek jelentősége az érintettek igen magas száma miatt nagy. Kezelését a diagnózis pontos felállítása után lehet és kell megkezdeni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu