Nyugodtan dolgozhatnak az anyukák is - Gyermek

Nyugodtan dolgozhatnak az anyukák is

Nyugodtan dolgozhatnak az anyukák is

Jó hírek a dolgozó anyáknak, akiket bűntudat gyötör, ha távol vannak gyermekeiktől. A legújabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a gyermekekkel töltött idő minősége sokkal fontosabb, mint a mennyiség. A vizsgálatban részt vevő dolgozó anyák kevesebb időt töltöttek gyermekeikkel, mint az otthon lévő társaik. Azonban a dolgozók szabadnapjukon más otthoni munka, pl. a háztartásra fordított idő terhére kárpótolták gyermekeiket.

A kutatók kimutatták, hogy a gyermekekkel töltött idő minősége sokkal fontosabb a gyermek szociális és intellektuális fejlődése szempontjából, mint az együtt töltött idő abszolút mennyisége. Így, noha a dolgozó anyák háztartása megszenvedi a távollétüket, gyermekük minden bizonnyal nem. Az amerikai kutatók 1 053 anyát vizsgáltak, akiknek gyermekük 7 és 8 hónapos volt. A gyermekek fejlődését 3 éves korukig követték. Amikor a kutatók két napot hasonlítottak össze – egy munkával és egy otthon töltöttet – , azt találták, hogy a nem dolgozó anyák mindössze két órával töltöttek többet gyermekükkel. A gyermekkel töltött idő leginkább attól függött, hogy volt-e otthon más gyermek is. A dolgozó anyák azzal kompenzálták a munka idején való távollétüket, hogy hétvégén több időt szakítottak gyermekükre, és kevesebbet a házimunkával, pihenéssel, rekreációval. Az a tény, hogy az anya dolgozik-e, nem befolyásolja az első három év során a gyermek intellektuális és szociális fejlődését.

Jelen vizsgálat nem az első, mely azt mutatja, hogy az anya dolgozó volta önmagában nem egy jelentős befolyásoló tényező a gyermek fejlődése szempontjából. Egy korábbi kutatás során 12 600 ember személyiségét követték nyomon évente tinédzser koruktól felnőtt korukig, és mutatták ki ugyanazt az eredményt, mint a jelen vizsgálat.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu