Vigyázzunk jobban gyermekeink életére! - Gyermek

Vigyázzunk jobban gyermekeink életére!

Vigyázzunk jobban gyermekeink életére!

Az UNICEF adatai szerint évente 830.000 gyermek hal meg világszerte balesetek miatt és több millió válik sérültté, egész életére. Pedig az autóbalesetek, fulladások, égések és egyéb balesetek nagy része megelőzhető, kiküszöbölhető lenne. A 19 év alattiak közül évente 260 ezer hal meg közúti balesetben, 175 ezren fulladnak vízbe, 96 ezren égési sérülésekbe halnak bele, 46 ezren esések és majdnem ugyanennyien mérgezések miatt vesztik életüket.

A probléma a fejlődő országokat sújtja leginkább, de minden országban van mit javítani a gyerekek védelmének érdekében. Sokszor egy pici odafigyelés is megmenthet minket attól, hogy elveszítsük gyermekünket. Az UNICEF jelentése idéz egy vietnámi házaspárt, akiknek kétéves kislánya csaknem belefulladt a közeli Mekong torkolatba, mert szülei, akik kosárfonásból éltek, nem figyeltek rá eléggé. Azóta készítettek egy bambuszkerítést a ház köré. „Előbb meg kellett volna ezt tennünk, a gondatlanságunk kis híján gyermekünk életébe került.”

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy sokszor tényleg csak egy picivel nagyobb odafigyelés kellene, valamint az országoknak szigorítaniuk kellene a szabályokat például a biztonsági övek, bukósisakok, füstjelzők, használatával kapcsolatban. Továbbá jobban kellene figyelni a gyógyszeres üvegek elhelyezésére, gyerek-biztos zárakat kellene rakni a veszélyes gyógyszerekre, vegyszerekre, a meleg víz szabályozókkal számtalan forrázásos balesetet elkerülhetnénk, és biztonságosabb dizájnnal kellene ellátni a bútorokat és játékokat is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu