A zene fejleszti a gyermekek agyát - Gyermek

A zene fejleszti a gyermekek agyát

A zene fejleszti a gyermekek agyát

Egy új kutatás szerint a zene valóságos csodaszer a gyermeki agy fejlődése szempontjából; a muzsika ugyanis nagyjából úgy növeszti a gyermek agyát, ahogyan a testmozgás az izmokat.

A bostoni Harvard Medical School (a Harvard Egyetem posztgraduális orvosi képzést nyújtó intézménye) kutatócsapatának tanulmánya azt is állítja, hogy a "zenei géniusz" inkább a kemény munka, a sok gyakorlás eredménye, mint veleszületett adottság.

A zenetanuló gyerek agya másképpen növekszik, mint a zenével nem foglalkozó társaiké. A zene fogékonyabbá teszi az agyat az új ismeretek befogadására - ezt állapították meg kísérleteik alapján a Gottfried Schlaug vezette kutatók.

Kutatásukban olyan hatéves gyerekeket figyeltek meg,akik korábban nem tanultak zenét, másfél évig zongoraleckéket kaptak. Mindegyik gyermek agyát megvizsgálták MRI (mágneses magrezonancia-képalkotáson alapuló)-készülékkel a tanfolyam előtt és után.

A zeneórákra járó gyerekek agya másként alakult a másfél év alatt, mint a zenét nem tanulóké, továbbá nagyobb mértékben nőttek motorikus idegpályáik és hallóidegpályáik.

Schlaug szerint ez az első olyan tanulmány, ami kimutatja, hogy a zenét tanuló gyermekek agya másként fejlődik, mint a nem tanulóké. Felnőttek esetében már korábban is bizonyították, hogy a zenével foglalkozók agya más, mint a zenétől távol állóké, de gyerekkísérleteket most végeztek először.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu