Két keréken - ésszel! - Kamasz

Két keréken - ésszel!

Két keréken - ésszel!

Pattanjunk fel a drótszamárra!

Hurrá! Vége a sulinak, kezdődik a nyár, előkerülhetnek a bicajok. A téli, tavaszi időszak után nagyon jó kikapcsolódás a kerékpározás akár a közeli parkban, ligetben, akár egy hosszabb túrára elmenni családdal és a barátokkal.

Amikor hosszú idő után elővesszük a bicikliket nem árt előtte átnézetni szakemberrel, vagy idősebb családtaggal. A legfontosabbak a fékek, hiszen lehet bármilyen gyors a járgányod, ha nem tudsz vele megállni, akkor jön a baj. A fékeken kívül természetesen a többi alkatrészt is le kell ellenőrizni, megfelelően működnek-e. Én gyerekkoromban minden tavasszal beáztattam a láncot és a fogaskerekeket egy kis pertróleumba, de a mai bicikliknek már sokkal jobb anyagból vannak ezek a részei és nem rozsdásodnak be a tél folyamán.

A bicajon túl nem árt feleleveníteni a biciklista tudását sem. Gondolok arra, hogy ne egyből a legforgalmasabb úton pattanj rá a járgányodra, főleg ha több hónapja nem ültél rajta. Ez fontos a gyakorlott embereknél is, hiszen az első pillanatban még furcsa lehet „újra” kerekezni. Ha minden jó, indulhat a túra. Kisebb településeken szerencsétek van, mert kisebb a forgalom és tapasztalataim alapján sokkal jobban figyelnek a biciklistákra, de a nagyobb városokban 14 éves kor alatt vigyetek magatokkal egy felnőttet, csak a biztonság kedvéért.

Egy-két szabály
  • A fejvédő sisak használata kötelező! (Ha még nincs, kérj a bizonyítványodra, születés-, vagy névnapnapodra, stb.) Életet menthet!
  • A kerékpárt kötelező kivilágítani, ha szürkületben, vagy sötétben kerekezel! Az első és hátsó lámpa téged véd, mert látja a többi közlekedő, hogy ott tekersz.
  • A kerékpárút azért van, hogy használjuk!
  • Járdán ne tekerj, ott csak tolnod szabad a bicajt.
  • Ha nincs a kerekeseknek elkülönített út, akkor fokozottan figyelj az autósokra, ők sajnos nem mindig figyelnek rád. A közúti forgalomban közlekedve a KRESZ szabályok rád nézve is kötelezők (ha még nem ismered, akkor a veled haladó felnőttől tanuld meg a rád vonatkozó szabályokat. Ha tehetitek, látogassatok el a budapesti Városligetbe, ahol a KRESZ park fel lett újítva, és ott könnyedén elsajátíthatod a szabályokat.)!
  • Mindig legyen rajtad kényelmes, de zárt ruha (ha véletlenül elesel, akkor kisebb bőrfelületed sérül meg).
  • Ha hosszabb útra indulsz, feltétlenül vigyél magaddal vizet, mert a bringázás közben sok folyadékot izzadsz ki, amit közben pótolni kell.
  • Ha felnőtt nélkül mész biciklizni, soha ne késs el otthonról, mert szüleid fokozottan aggódnak ilyenkor érted.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu