A marihuána-fogyasztás összefüggésbe hozható a kényszeres tisztálkodással is - Kamasz

A marihuána-fogyasztás összefüggésbe hozható a kényszeres tisztálkodással is

A marihuána-fogyasztás összefüggésbe hozható a kényszeres tisztálkodással is

A középiskolások és főiskolások körében egyre gyakoribb kábítószer, a marihuána használatának következtében felléphet a hányás egy súlyos formája, valamint a kényszeres tisztálkodás. A szer megvonásának hatására a szindróma általában megszűnik.

A marihuána-használat kapcsán fellépő súlyos hányás kórképét Dr. Sontineni és munkatársai fedezték fel az omahai Creighton Egyetemen.

A cannabis neurobiológiájával kapcsolatos jelenlegi kutatások beazonosítottak néhány receptort, köztük azt a két fajtát, melyek szabályozzák a neuropszichiátriai és immunológiai hatásokat. Dr. Sontineni szerint az egészségügyi dolgozók jelenleg alig képesek felismerni a szindrómát, mely miatt késik a diagnózis felállítása, és emiatt több drága beavatkozásra is sor kerül.

A marihuána folyamatos használata egyre jobban terjed az Egyesült Államokban, különösen a fiatalok körében. A szindrómát először Ausztráliában ismerték fel, az Adelaide-hegységben. Azt még vizsgálják, hogy mi a tünetegyüttest kiváltó pontos mechanizmus, hogy miért csak sokéves kábítószer-használat után jelentkezik, és hogy miért enyhíti a kényszeres forró fürdő vétele.

Az új szindróma felfedezését és az orvosok figyelmének felkeltését célzó munkákat a Creighton Egyetem orvosi kara támogatja. Világszerte más intézmények tudósai és orvosai is egyre több esetet ismernek fel.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu