Pusztulás helyett életet fakaszt az egyedülálló keverék - Legfrissebb

Pusztulás helyett életet fakaszt az egyedülálló keverék

Pusztulás helyett életet fakaszt az egyedülálló keverék

Magyarországon még viszonylag kevesen hallottak az effektív mikroorganizmusokról, ám kis szerencsével ez a helyzet hamarosan változni fog, hiszen a tőlünk nyugatra, illetve a Távol-Keleten már általánosan elterjedt mikrobakeverék alapvető változásokat hozhat nemcsak életünkbe, hanem szemléletmódunkba is. Hidas András genetikusprofesszorral, a biológiatudomány kandidátusával beszélgettünk az áttörést jelentő anyagról.

Mi is az effektív mikroorganizmusok hatásának lényege? Egyáltalán mit jelent az, hogy EM?

Az effektív mikroorganizmusok (EM) egy olyan mikrobakeverék, amit körülbelül 20 éve fejlesztettek ki Japánban eredetileg talajoltás céljára. Az évek során azonban kiderült: számos más területen is kiválóan alkalmazható azon sajátosságának köszönhetően, hogy arra képes, hogy ahol a szerves anyag rothadással indul bomlásnak a magas nedvességtartalom és az oxigénhiány miatt, ott egyfajta erjedésnek indítja a szerves anyagot. Így a rothadással ellentétben nem toxikus anyagok, gázok szabadulnak fel, hanem olyan származékok, melyek így felvehetővé válnak a magasabb rendű szervezetek számára. A szóban forgó mikrobák egyébként olyan jellegűek, amik kisebb-nagyobb mennyiségben élelmiszereinkben és a szabad természetben is megtalálhatóak, tehát semmiféle genetikailag módosított organizmus nincs közöttük. Ezek önmagukban is jó hatással vannak a szervezetre, kimondottan egészségesek, mert jelenlétükkel kiszorítják a gazdaszervezetet megbetegítő mikrobákat. Ezáltal akár a bélflórában, akár a közvetlen környezetben nagyon kedvező, a patogéneket távoltartó mikroflórát alakítanak ki. Más szerek ezzel szemben csak a pillanatnyi mikroflórát semmisítik meg, a táptalaj változatlan marad, ami csak időleges megoldás a problémákra. Az EM azonban olyan bioaktív anyagokat termel, melyek nagyon hasznosak a felsőbbrendű szervezetek számára: nemcsak vitaminokat, de antioxidánsokat is, melyek úgy biztosítanak magas védelmet, hogy közben nem mérgezőek. Számos antioxidáns egy bizonyos szint felett toxikus hatást fejt ki, így csak egy adott mértékig adagolható. Ennek különösen beteg szervezetek esetében van nagy jelentősége. E mikrobák úgy stimulálják az immunrendszerünket, hogy megbetegítő tényezőként nem merülnek fel, mégis folyamatosan edzésben tartják a szervezetet, erőssé és ellenállóvá teszik azt.

Vagyis betegek, illetve nagy fizikai igénybevételnek kitett emberek részére különösen javasolt a fogyasztás?

E készítmények nagymértékben fokozzák a teljesítményt, de nemcsak fizikai, hanem szellemi munka esetében is. Sőt, a vérmérsékletre is roppant jó hatást fejtenek ki, egyfajta beszabályozást. Magyarán szólva a mikroorganizmusok beállítanak egy optimális aktivitási szintet, egy kedvező, kiegyensúlyozott állapotot, tehát nem pusztán nyugtató vagy ajzó hatásról van szó. Az energiaszegény embereknél stimuláló hatást fejtenek ki, a túlságosan magas aktivitási szintet pedig egészséges mértékűre csökkentik. Az EM élelmiszerek egyébként a bioélelmiszereken belül is egy kiemelt kategóriát képviselnek: nemcsak vegyszermentesen előállított élelmiszerek, hanem komoly hozzáadott értéket is képviselnek.

A sok termék közül melyikre hívná fel különösen a figyelmet?

A testápolószerek mellett elsősorban a tisztítószerekre, melyek semmilyen vegyszert vagy mesterséges összetevőt nem tartalmaznak, csakis a mikrobák származékait, az általuk termelt természetes anyagokat. Egyre többen érzékenyek, allergiásak a tisztítószerekben lévő mesterséges detergensekre, így különösen kisgyermekes háztartásokban ajánlott ezeket használni. A másik fontos jellemző – ezt egyébként a Bécsi Egyetemen vizsgálták ki – , hogy a takarítás célja pont egy kedvező mikroflóra kialakítása, a gyakorlat azonban sok területen bebizonyította, hogy sokkal hatékonyabb az effektív mikroorganizmusokat használni ezen a téren is, mint küzdeni a káros mikroflóra ellen, tehát fertőtleníteni. A jótékony mikrobák kedvezőtlen közeget teremtenek a káros mikroorganizmusok számára, és számos fertőtlenítővel szemben ezek jelenléte semmiféle kockázatot nem rejt magában, hanem éppen ellenkezőleg. Ilyen tisztítószerek használata esetén a káros mikrobák megjelenése későbbre tehető, magyarán szólva ha ezekkel takarítunk, az egyszerűen hosszabb ideig hat. Arról nem is beszélve, hogy teljesen környezetbarát termékekről beszélünk, vagyis felmosás után nyugodtan rálocsolhatjuk a vizet a növényekre, a komposztra vagy akárhová, nemhogy kárt nem okozunk ezzel, hanem pont, hogy jót teszünk. Ha a csatornába öntjük az elhasznált vizet, maga a szennyvíz is tisztább lesz tőle. Még egy érdekes alkalmazás: például a 2002-es nagy német-osztrák árvíz káros hatásainak kiküszöbölésére is ezt az anyagot használták. Ugyanígy az olajszennyezések ellen is lehet vele tenni. Tókezelés terén is kiválóan alkalmazható, hiszen tavaink nagyrésze eutrofizációtól szenved, beléjük kerül rengeteg műtrágya és mindenféle egyéb szennyeződés, amiktől folyamatosan rothadási folyamatok zajlanak. Ez persze tömeges algavirágzást, halpusztulást okoz. Az EM-mel mindez kiküszöbölhető.

Semmiféle allergiás reakciót nem okozhatnak ezek a termékek?

Nem tapasztaltunk ilyeneket. Az egyik legerősebb hatású készítmény az EMX ital, ami a mikrobák erjesztésével készül teljes kiőrlésű rizskorpával, algákkal, illetve néhány gyümölccsel. Ezek az anyagok önmagukban is igen magas biogén hatással bírnak, amihez az erjesztéssel csak még továbbiak adódnak, tehát ez egy igen erős készítmény. Az adagolás kezdeti fázisában célszerű kis lépésekben haladni, mert itt azért előfordulhatnak nem veszélyes, de kellemetlen mellékreakciók. Beteg szervezetek esetében azonban jóval magasabb dózis is ajánlott.

Gyakran hallani: ami mindenre jó, az általában semmire sem jó. Mivel győzné meg azokat, akik kétkedve fogadják az Ön által elmondottakat?

Jogosnak tűnhet a szkepticizmus, de ha belegondolunk az alapvető hatásmechanizmusba, vagyis abba, hogy kiküszöböljük a rothadást, akkor már saját kútfőből is rengeteg alkalmazási metódust tudnánk kitalálni gyakorlatilag bármilyen területen, akár a környezetünkben, akár az élő szervezeten belül. Az antioxidánsoknak egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak a betegségek kezelése vagy akár az öregedés terén is. Akik szkeptikusak, azok a leginkább kipróbálással győzhetőek meg. Itt nem kell okvetlenül emberi fogyasztásra gondolni, hiszen akár a szobanövényeknél vagy kedvenc hobbiállatainknál is igen hamar kitapasztalható a gyors kedvező hatás. Meggyorsul a fejlődés, megnő az ellenálló- és stressztűrő képesség. Utóbbi főleg nagyüzemi állattartásban figyelhető meg jól. Ezek a látványos javulások ráadásul gyorsan és olcsón elérhetőek.

Más termékekkel összehasonlítva milyen árfekvésben vannak ezek a termékek?

Mivel ezek nagy hatású anyagok vagy koncentrátumok, meglátásom szerint nem beszélhetünk különleges költségekről. Maga az oltóanyag egyáltalán nem kerül sokba, hiszen háromszáz- vagy ötszázszoros higításban kell használni, így nyugodtan kiszámolhatjuk, meddig tart ki akár egy liter is, ha a házikert ápolására alkalmazzuk. Alapvetően tehát olcsó technológiáról van szó. Az emberi fogyasztásra szánt EMX, ami viszonylag drágább, mindig mérlegelni kell azonban, hogy mihez képest drága egy adott áru.

Mennyire elterjedt az EM a világ többi részén?

A világ 55 országában használják ezt a technológiát. Japánban és a Távol-Keleten, különösen a szubtrópusi országokban különösen elterjedt, hiszen itt magas a páratartalom, sok a víz és magas a hőmérséklet, így rendkívül komoly problémákat okoz a rothadás. Japánban például az alapszintű oktatásban is bemutatják már az effektív mikroorganizmusok hatásmechanizmusát, kezelését. Európát illetően Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban vannak a legnagyobb regionális központok. Tavaly szeptemberben tartottak egy osztrák-német konferenciát erről az anyagról, ami egyben kiállítás is volt az EM-ről. Ez a rendezvény két nap alatt ötezer látogatót vonzott. Magyarul egy komoly szintű ismertségről beszélhetünk, akár a mezőgazdasági, akár a személyes használatról beszélünk. Magyarországon másfél-két éve vagyunk jelen, és szándékosan nem léptünk eddig a nyilvánosság elé, hiszen ki akartuk próbálni, hogy ez a sok csodálatos dolog valóban annyira csodálatos-e. Azt kell mondjam, az EM-mel dolgozni minden területen óriási élmény, ugyanis nemhogy minden jó igaz, amit csak előzőleg hallottunk róla, de még felül is múlta a várakozásainkat. Nemcsak gazdaságilag hasznos, hanem tudjuk, hogy jót teszünk azzal, ha terjesztjük, és ez rengeteget számít. Ezt maga a felfedező is tudja egyébként, ugyanis minden jogot megtartott, és nem adta el az EM-technológiát valamiféle nagy konszernnek, hogy az forgalmazza. Így értelemszerűen a termékek ára sem szabadulhat el.

Egyedülálló dologról beszélhetünk tehát.

Soha nem találkoztunk még ennyire sokoldalúan hasznosítható anyaggal. Hallottam már olyan véleményeket, hogy a biotermesztésben például kötelezővé kellene tenni az alkalmazását, annyira pozitív hatásokat fejt ki.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu