Nem mindegy, mit döntünk magunkba a forróságban - Legfrissebb

Nem mindegy, mit döntünk magunkba a forróságban

Nem mindegy, mit döntünk magunkba a forróságban

Nyáron, a nagy melegben kiemelt szerepet kap a folyadékfogyasztás, viszont ilyenkor sem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk. Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 l folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebből adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, viszont sportoláskor vagy a nagy nyári melegben ez nem elegendő.

A nem elegendő folyadékbevitel leggyakoribb hatása a fejfájás, a fáradtság és a koncentrációképesség hiánya. Kutatások kimutatták, hogy ha testtömegünkből 5 százaléknyi folyadékot vesztünk, munkaképességünk akár 30 százalékkal is csökkenhet. Viszont a sportolás előtti és utáni megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás növeli a sportolás intenzitását és a teljesítményt.

Minden vizet tartalmazó ital csillapítja folyadékszükségletünket, a gyümölcslevek, az üdítők, a tea, a kávé egyaránt. Kevesen tudják, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. A koffein tartalmú italok (kávé, tea, kólafélék) egyes frissebb kutatások szerint nem okoznak dehidrációt, ez azonban nem bizonyított egyértelműen. A 10 százaléknyi vagy több alkoholt tartalmazó italok folyadékvesztést okoznak.

Ha sportolunk, nem elegendő ásványvizet vagy vizet fogyasztanunk. A sót tartalmazó italok stimulálják a szénhidrátok felszívódását és fokozzák a folyadékfelvételt, ráadásul a sópótlás az edzés alatt segít a vérmennyiség megőrzésében. Ha edzés előtt vagy után nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk ásványi anyagok nélkül, megtörténhet a testfolyadékok felhígulása, mely nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy az alacsony sószint görcsöt és kimerülést okozhat. A megelőzéshez ideális esetben ajánlott sót, gyorsan felszívódó glukózt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó sportitalt fogyasztani.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu