Nyáron védekezzünk körültekintően! - Legfrissebb

Nyáron védekezzünk körültekintően!

Nyáron védekezzünk körültekintően!

Kiütések és sebek a nemi szerveken

Antibiotikumok segítségével ma már könnyen gyógyíthatóak azok a nemi betegségek, melyek az elmúlt évszázadokban rettegettnek számítottak, de még manapság is sok kellemetlenséget okozhatnak. A nyár sokak számára a könnyed kalandok időszaka, így nem árt áttekinteni a leggyakoribb fertőzések fő tüneteit.

 
Gonorrhoea (tripper, kankó)

A húgycső gonococcus baktérium által okozott gyulladása, mely sárgás-zöldes húgycsőfolyással jár. A húgycső ég, a vizelés fájdalmas. Kezeletlen esetek húgycsőszűkülethez vezethetnek. Nőknél általában panaszt nem okoz, esetleg hüvelygyulladás fordulhat elő. Kezelésénél szükséges felgöngyölíteni a sokszor szerteágazó partneri kapcsolatokat, mert a kezelést mindenkinek meg kell kapnia, aki szexuális kontaktusban volt a beteggel.

Trichomonas

Férfiaknál, nőknél egyaránt panaszokkal járó fertőzést okoz. Férfiaknál a húgycsőben, prosztatában, nőknél a hüvelyben, húgycsőben tenyészik. Gyakori vizelési ingerrel jár, vizeléskor gyakori a csípős érzés a húgycsőben. Fehér színű hüvelyfolyás, ill. húgycsőváladék jellemzi. Gyógyszerekkel, lökésterápiával (egyszeri alkalommal 4-8 tabletta bevétele) kezelhető. A szexuális partnert is mindig kezelni kell az oda-
vissza adható-kapható, ún. „ping-pong fertőzések” miatt.

Gombás fertőzés

Leggyakrabban sarjadzógomba okozza. Nőknél a hüvely érzékeny, kipirul, rossz szagú a hüvelyváladék, míg a férfiaknál csípős vizelési érzés, fehér színű húgycsőváladék jelentkezik, miközben vörös, érzékeny a makk és a fityma belső lemeze. Hajlamosító tényező a cukorbetegség, továbbá a hosszas antibiotikum szedéskor a baktériumok rovására elszaporodnak a gombák. Tartós fennállása esetén fitymaszűkületet is okozhat, ami műtétet von maga után. Kezelése gombaellenes kenőcsökkel, és szájon át szedhető gombaölő gyógyszerekkel történik. Fontos, hogy a kenőcs használatát a látszólagos gyógyulás után hetekig célszerű folytatni, hogy a gombák a szövetek között mélyen fekvő részen is elpusztuljanak.

Chlamidia

Gyakran tünetmentesen megbúvó fertőzés, mely panaszt nem okoz, de szexuális partnerre így is átterjedhet. A vizelés fájdalmas, csípős, gyakori. Esetleg fehéres-sárga váladék is ürülhet a húgycsőből. Elhúzódó, gyógyszerre nehezen reagáló húgycső- vagy prosztatagyulladás esetén gondolni kell rá. Tenyésztéssel, a húgycsőből nyert váladékból kimutatható. Tartós tetracyclin, erytromycin, vagy sulfamid kezelés elpusztíthatja.

Condyloma

Papilloma vírus terjeszti. Kisebb, nagyobb szemölcsök nőnek a makkra, a fityma belső és külső részére, nőknél a kisajkak belső és külső felére. Könnyen fertőz, bár kevés panaszt okoz, inkább esztétikailag kellemetlen. Hatékonyan gyógyítható ecseteléssel, elektromos égetéssel, fagyasztással, lézerrel.

Herpes genitalis

Herpeszvírus okozta megbetegedés. Mint az ajakherpesz, ez is az ideg-garglionokban lakik, és kiszabadulva panaszokat okoz. Folyadékkal teli, fájdalmas, viszkető hólyagok jelentkezhetnek a nemi szerveken. Kis, nedvedző fekélyek maradhatnak utána. Nyirokcsomó-megnagyobbodással is járhat az ágyéki részeken. Gyógyulása után hosszabb - rövidebb szünet után visszatér.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu