Tűzbe dobták, mert ehetetlen volt - Legfrissebb

Tűzbe dobták, mert ehetetlen volt

Tűzbe dobták, mert ehetetlen volt

Egy kis "krumpli-történelem"

Lehet, hogy meglepő, de a burgonya nem őshonos növény Magyarországon, sőt egész Európában sem. Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, ahol a bennszülött lakosság több ezer éve termeli az Andok magasabb fekvésű, hűvösebb klímájú vidékein: Mexikóban, Peruban és Chilében. Amerika felfedezése után került el ez a növény Spanyolországba.

A legenda szerint a spanyol királyi udvarban az amerikai útjukról éppen akkor visszatért hajósok először az előkelő társaságnak mutatták be a burgonyanövényt. Nem tudták azonban, hogy melyik része fogyasztható, és ezért a mutatós külsejű lombját, a fehér virágait és a zöld bogyóit csodálták. A főurak elkezdték kóstolgatni, de bizony, nem találták ehetőnek, sőt a bogyók fogyasztása fejfájást és gyomorgörcsöket is okozott. Ekkor valaki mérgében a nyitott kandallóba hajította az egész növényt - a gumóival együtt. Egy kis idő múlva kellemes illat kezdett terjengeni a teremben: a sülő krumpli illata. Nosza, a király és a főurak kikapkodták, kikotorták a tűzből a gumókat, és élvezettel fogyasztották el az omlós, finom csemegét. A királyi udvart tehát könnyen meghódította a burgonya, hosszabb idő kellett azonban ahhoz, hogy a szegényember is hozzájusson ehhez az érdekes élelmiszerhez!

A hiteles források szerint Chile meghódítása után, a 16. század 60-as éveiben hozták magukkal a spanyolok a burgonyát hazájukba, ahonnan először Portugáliába és Itáliába került. Először éppen a szegényebbek nem lelkesedtek érte, a 17. század végén és a 18. század elején azonban több évben is igen silány gabonatermést takarítottak be Európa-szerte, és az ennek hatására bekövetkezett éhínség kedvezett a burgonya elterjedésének.

Magyarországon sem fogadták valami nagy lelkesedéssel a krumplit, és csak II. József uralkodása idején, 1770-ben kezdték el termeszteni a Felvidéken. Erdélyben - ahol pityókának nevezik - csak az 1815. évi éhínség után barátkoztak meg vele. Az igazi áttörés tehát a 19. század elejére tehető, amikor a burgonya Európában a királyi palotákat és a legszegényebb emberek hajlékát is végleg meghódította.

Nagy mennyiségben és az év bármely szakában fogyasztható, hiszen rengeteg keményítőt, C, B1 és B2 vitamint tartalmaz. És mi mindenre használható! Se szeri, se száma a burgonyából készült ételeknek! Akár valami egyszerűt, akár extra elegáns ételt akarunk fogyasztani, érdemes a krumplihoz folyamodni!

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu