Nagyon finom és az orrodat is tisztítja - Legfrissebb

Nagyon finom és az orrodat is tisztítja

Nagyon finom és az orrodat is tisztítja

Egy kicsi torma mindenkinek kell!

E növény őshazája valószínűleg a Don és Volga környéke, azon a tájon még ma is az életerő jelképének tekintik. Magyarországi első írásos említése 1252-ből származik, itthon is termesztett növény, de vadon is előfordul. A káposztafélék családjába tarozik.

Elődeink már évszázadokkal ezelőtt használtak tormás borogatást és eredményesen gyógyítottak vele mellhártyagyulladást, mandulagyulladást. Azóta hatékonysága tudományosan is bebizonyosodott: a fokhagyma, vöröshagyma, zsálya, kakukkfű mellett növényi eredetű antibiotikus hatású növénynek találták.
Hatóanyagai közül fontos jelentőséggel bír mustárolaj, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-tartalma is. Ezen kívül értékes aminosavakat és B-vitamint is találunk benne.

A legszerencsésebb, ha a tormát nyersen fogyasztjuk, nem pedig tartósított készítmények formájában. Amikor lereszeljük a tormát, illóolajok csapódnak ki belőle, az ebből felszabaduló mustárolaj adja jellegzetes csípős ízét, illatát. Pont ennek a csípős illóolajnak a belégzése az, ami tisztítja a légutakat, az orr és arc melléküreget. Köptető hatása képes a hörgőkben lerakódott hurutot kitisztítani. Felszívódik és bejut a szervezetbe bőrön keresztül is, ezért is vált be borogatásként, külső pakolásként reumás izom-, és ízületi fájdalmak, fejfájás kezelésére. Erős vizelethajtó tulajdonsága miatt gyorsan kiűzi a szervezetből a kórokozókat, serkenti az emésztőrendszer működését, javítja a renyhe bélműködést. A bátrabbak kúraszerűen is alkalmazhatják, keringésjavító, érregeneráló hatása ilyenkor jól érvényesül.

Nem ajánljuk viszont fogyasztását azoknak, akiknél valamilyen emésztőrendszeri zavar vagy veseprobléma áll fenn, illetve erős, csípős íze miatt gyermekeknek sem.

Jótékony élettani hatásain túl, rendkívül finom étel.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu