Védekezzen a világ egyik legzavaróbb dolgával szemben! - Legfrissebb

Védekezzen a világ egyik legzavaróbb dolgával szemben!

Védekezzen a világ egyik legzavaróbb dolgával szemben!

Mit kell tudni az izzadásról?

Sokaknak okoz komoly problémát a nyári kánikulában az izzadás. A verejtékezés teljesen természetes jelenség, különösen a 30 fok feletti forróságban, ám nem árt odafigyelni rá, a túlzott izzadás néha ugyanis betegségeket is jelezhet.

Az izzadás természetes folyamat, a verejtéket az ekkrin és apokrin verejtékmirigyek termelik, és ezek kivezetőcsövén, a pórusokon át kerül a bőrre. Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, mely ezzel a szervezet belső környezetének állandóságát biztosítja: a verejtékezésnek köszönhetjük, hogy testünk hőmérséklete állandóan 36-37 fok körül marad. Akkor is verejtékezünk, ha izgatottak vagyunk, félünk vagy stressz ér bennünket.

Ha nincs forróság…

A normális környezeti hőmérsékleten, nyugalomban észlelt fokozott verejtékezést hiperhidrózisnak nevezzük. Általános hiperhidrózis észlelhető túlsúlyos embereken, stressz hatására és a trópusi klímához való alkalmazkodáskor. Különböző betegségek is fokozott izzadással járhatnak. A fokozott, kóros izzadás nyugtatókkal és a verejtékelválasztást csökkentő gyógyszerekkel mérsékelhető.

A helyi izzadás elsősorban a tenyéren, a talpon és a hónaljban okoz kellemetlen tüneteket. E testtájékaink verejtékmirigyei a hőszabályozástól függetlenül, stressz és érzelmek hatására is fokozhatják működésüket, és az emberek többségét ez zavarja a legjobban, mivel az e tájékokon való izzadás feltűnő. A lábizzadás elsődleges okai a nem szellőző, zárt, gumitalpú cipő, műszálas harisnya lehetnek. A fokozott lábizzadás gombás fertőzésekre és a vírusos szemölcsök terjedésére hajlamosít, ráadásul a felázott sejteket az elszaporodott baktériumok elbontják, kellemetlen lábszagot okozva ezzel. A verejtéket gyakori fürdéssel, harisnya- és cipőváltással igyekezzünk eltávolítani. A hintőpor is jó megfejtés lehet.

A fokozott hónaljtáji izzadást az ekkrin izzadságmirigyek verejtékelválasztása okozza. A hónaljból ilyenkor ömlik a verejték, átáztatja a ruhát. Az erős verejtékezés károsíthatja a ruhát, só válhat ki, a textília színét vesztheti. A verejték eredetileg szagtalan, a hónalj kellemetlen szagát elsősorban az apokrin verejték bomlástermékei okozzák, az izzadság a hajlatot nedvesen tartva ugyanis kedvez a baktériumok szaporodásának. A hónalji izzadásnak izzadásgátló szerekkel vehetjük elejét: dezodorokkal, izzadáscsökkentőkkel. Ezek a szerek a verejtékmirigyek kivezetőcsövében fejtik ki hatásukat azáltal, hogy csökkentik a verejtékelválasztást. A dezodorok csak a verejtéket bontó baktériumokra hatnak, és a bomló verejték kellemetlen szagát semlegesítik, a verejtékelválasztást azonban nem mérséklik. Fontos tudni azt is, hogy a hónaljban alkalmazott izzadásgátlók nem gátolják a szervezet többi verejtékmirigyének hőszabályozó szerepét.

Ha a hintőpor és a dezodor nem segít…

Amennyiben nemcsak kánikulában izzadunk fokozottan, és a fenti módszerek nem segítenek, forduljunk orvoshoz, a túlzott izzadás ugyanis gyakran a pajzsmirigy rendellenes működésére utal.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu