Kövér és fáj a dereka? - Legfrissebb

Kövér és fáj a dereka?

Kövér és fáj a dereka?

Ízületi panaszaiért sok ember azt a tényt teszi felelőssé, hogy túlsúlya van. Logikusnak hat, hogy a túlsúly rendkívüli terhelést jelent az ízületek számára, és ezáltal fájdalom kialakulásához vezet, ám nem feltétlenül itt kell keresni a probléma gyökerét.

Bár a túlsúlyosság ténye növeli annak valószínűségét, hogy egy nem megfelelő helyzetű ízület állapota romlik, fontos tisztában lenni azzal, hogy a túlsúly nem oka az ízületi fájdalomnak, egy megfelelő, ép szerkezetű test ugyanis egész nap képes nagy terhek viselésére, beleértve ebbe természetesen a saját súlyát is. Mindaddig, amíg a test súlya hatékonyan adódik át a csontrendszer elemein keresztül, az ízületek megfelelően, káros következmények nélkül képesek működni. Az ízületi fájdalom előidézésében nem a testsúly, hanem a hibás testtartás az elsődleges tényező. Az ízületi gondok többsége nem mechanikai sérülések következtében alakul ki, hanem viszonylag enyhe fokú, de hosszútávon fennálló kopás, amolyan elhasználódás eredménye, melyet a rossz testtartás okoz.

Tekintettel arra, hogy a sebészi beavatkozás a hasonló károsodások nem ezen alapvető okát szünteti meg, az ízületeken végzett műtétek számos típusa csupán a tünetek rövid ideig tartó, átmeneti javítására szolgál. Ezáltal sok ilyen jellegű operáció sajnos csak további operációk sorozatának kezdetét jelenti. Mivel a háttérben továbbra is fennállnak az izom- és csontrendszer működési zavarai, rendszerint néhány év elegendő ahhoz, hogy a szomszédos ízületek is nagy mértékben tönkremenjenek, újabb sebészeti beavatkozást téve szükségessé.

Az ízületeket, mozgási szervrendszert érintő műtétek (például csípőprotézis-beültetés, porckorongsérv miatt végzett operációk stb.) nagy része elkerülhető, ha sikerül visszaállítani a helyes testtartást. Még előrehaladott ízületi károsodások esetében is komoly javulás mutatkozik a testtartásjavító programok gyakorlatsorainak hatására.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu