Mindenkinek szüksége van rá - Legfrissebb

Mindenkinek szüksége van rá

Mindenkinek szüksége van rá

A magnézium élő szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely erőt, energiát ad a sejteknek, felgyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést, biztosítja a sejtek energiaellátását, szabályozza a cukoranyagcserét.

A magnézium nélkülözhetetlen az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működéséhez. Több mint háromszázféle létfontosságú enzim működésének irányításában vesz részt, így jelentős szerepet játszik a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, valamint az energiatermelő és energia felhasználási folyamatokban. A magnézium csökkenti a kalciumot tartalmazó vese- és epekövek kialakulásának lehetőségét. Szükséges a kalcium beépüléséhez is. Segíti a szervezet megfelelő működését a szellemi és fizikai megterhelések során, illetve hozzájárul az idegrendszer, a szív és az izmok egészséges működéséhez. A szervezet nem képes magnéziumot előállítani, ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a magnézium megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe.

A magnéziumhiánynak több oka is lehet: ilyen a nagy dózisú vízhajtók alkalmazása, a hasmenés, az elhúzódó folyadékterápiák és parenterális táplálás, az alkoholizmus vagy a rosszul beállított diabetes sok vizelettel. Ha szervezetünk nem jut elég magnéziumhoz, saját magnéziumtartalékához fordul, mely a csontokban halmozódik fel. Ha ez a folyamat hosszabb ideig áll fent, zavarok támadnak a szervezet működésében: ezt jelző klasszikus tünetek a lábikragörcs, nőknél a méh fájdalmas összehúzódása, görcse. Ide tartozik még a migrénes fejfájás, a szédülés és a koncentrációs képesség gyengülése. Súlyosabb esetben erős szívdobogás, szívritmuszavar is felléphet. Előfordulhat gyomor- vagy bélgörcs, amely rossz közérzettel, hányással jár.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu