Bőrrákot okozhat, de gyógyít is a napozás - Legfrissebb

Bőrrákot okozhat, de gyógyít is a napozás

Bőrrákot okozhat, de gyógyít is a napozás

Találjuk meg az arany középutat!

A leégésnek és a túlzott napozásnak nem a vörös, majd lehámló bőr a legfontosabb következménye: napjainkban egyre gyakoribb a bőrrák kialakulása, ami egyértelműen összefüggésbe hozható a napozási szokásokkal. A bőr öregedését is károsan befolyásolja a napfény, korán ráncossá, szárazzá válik tőle. A leégés elleni védekezés jelentősége folyamatosan nő, hiszen a Földre jutó káros sugarak ereje egyre erősebb az ózonpajzs vékonyodása miatt.

Amellett, hogy felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, nem szabad megfeledkezni a napozás kedvező élettani hatásairól sem. Gyermekkorban például elengedhetetlen jelentőségű a D-vitamin, mely jelentős mértékben táplálékkal jut a szervezetünkbe, de nagyon jelentős az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben képződő D-vitamin is. Szerepe rendkívül fontos a csontok fejlődésének szempontjából, mert hatására fokozódik a csontokba épülő kalcium mennyisége; ez javítja a csont szilárdságát.

A napsütés jó hatással van a bőrbetegségek egy részére is, különösen a zsíros, pattanásos bőrre, hiszen a fertőtlenítő hatású ultraibolya sugarak elpusztítják a baktériumokat. A napsugárzás emellett szárítja is a bőrt, ami szintén kedvező. Más, ritkább bőrbetegségeket is kedvezően befolyásol a napozás, ezek közé tartozik például a pikkelysömör is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu