Még mindig rejtélyes az egyik leggyakoribb betegség - Legfrissebb

Még mindig rejtélyes az egyik leggyakoribb betegség

Még mindig rejtélyes az egyik leggyakoribb betegség

Az emberek 80 százaléka herpesz-fertőzött

A herpesz rendkívül fájdalmas, napokig, hetekig sok kellemetlenséget okozó bőrelváltozás. A nők mintegy egyharmadánál szinte minden hónapban, a menzesz környékén megjelenik az ajak körül egy vagy több aprócska égő hólyag. Az egyik legelterjedtebb vírus, az emberek 80 százaléka megfertőződik vele – legtöbbször már gyermekkorban – , ennek ellenére csak a felnőttek 20 százalékánál alakul ki a betegség.

A leggyakoribb herpes simplex vírus (HSV) a herpes labialis (HSV-1), mely többnyire az ajkakon, illetve a herpes genitalis (HSV-2), mely a nemi szerveken okoz kellemetlen tüneteket: ezek az érintetteket rendszerint életük végéig elkísérik. Kevéssé közismert azonban, hogy a herpeszvírusok nemcsak kellemetlen, de igazából nem veszélyes ajak-, orr-, ujj-, sőt, ritkán szemsebeket vagy még kellemetlenebb, a nemi szerveken keletkező hólyagocskákat okozhatnak, hanem akár életveszélyes agyhártyagyulladást is.

A herpeszvírus átmérője 90-170 nanométer. Az első típussal való fertőzés nem véd meg a másiktól, ami fordítva is igaz. Az első fertőzés általában gyermekkorban történik: már egy sima puszi elég a fertőzéshez, a kórokozók ugyanis a legkisebb bőr- vagy nyálkahártya-sérülésen átjutva is képesek megtelepedni a száj körül. A szájból az idegpályák mentén vándorolnak az idegdúcokhoz, ahol hosszú évekig képesek panaszok okozása nélkül meghúzódni. A herpes genitalis a gerincvelői idegkötegek mentén a keresztcsonti és ágyéki területekhez húzódik le: a vírus örökítőanyaga itt tárolódik el, és bármikor aktiválódhat. A vírusok fellobbanásának oka a mai napig nem ismert pontosan, ez egyénileg is változhat. Lázas fertőző betegségek, stresszes hétköznapok, erős UV-fény vagy klímaváltozás, esetleg menstruáció, terhesség idején gyengül az immunrendszer, ami kedvez a vírusoknak. A herpeszvírusok az ajakon feszüléssel, bizsergéssel, viszkető és égető érzéssel jelentkeznek, a jellegzetes seb két-három nap után jelenik meg. Kezelése növényi hatóanyagú, cink- és cink-heparin-tartalmú vagy vegyi szintetikus vírusellenes szerekkel egyaránt történhet.

A még a szájsebeknél is kellemetlenebb herpes genitalis okozta tüneteket az érintettek gyakran nem tudják megkülönböztetni a gombafertőzésre jellemző szimptómáktól, pedig lényeges különbség, hogy míg a herpesz fáj, addig a gombás megbetegedések általában csak viszketnek. A HSV-vel való első megfertőződésnél a nemi szerven tipikus csoportokban savós folyadékkal telt fájdalmas hólyagocskák jelentkeznek, emellett láz, duzzadt nyirokcsomók és általános rosszullét is jelentkezhet. A betegség akár egy hónapig is eltarthat, újabb fertőzésnél pedig a vírusok néha akár a húgyvezetékbe is bejuthatnak. A helyileg alkalmazott készítmények deréktól lefelé a herpesz ellen nem segítenek, a betegeket mindig receptköteles gyógyszerekkel kell kezelni, méghozzá lehetőleg hamar, amikor a bőr még csak feszül és bizsereg.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu