Általános jelenség, mégsem kell mindig operálni - Legfrissebb

Általános jelenség, mégsem kell mindig operálni

Általános jelenség, mégsem kell mindig operálni

Az orrsövényferdülés az orrüreget kettéválasztó sövény elhajlása, mely a fejlődés során alakul ki a porcos és csontos rész eltérő növekedési üteme miatt. Akadályozhatja a légzést és az orrmelléküregben képződő váladék elfolyását, de műtéttel jól korrigálható.

Az orrüreget középen elválasztó sövény szerencsés esetben pontosan a középvonalban helyezkedik el, és két egyenlő részre osztja az orrüreget. A hátsó része nem éri el az orrgarat hátsó falát, ott a kétoldali orrfél találkozik, és egy közös üreget alkot.
Felnőttkorban az orrsövényferdülés rendkívül gyakori, tulajdonképpen az a ritka, ha valakinek teljesen egyenes az orrsövénye. Ennek ellenére nem operálnak meg mindenkit, akinek ilyen elváltozást találnak az orrában, műtétre csak az kerül, akinek a ferdeség kifejezett panaszokat okoz.
Ha az orrsövény nagyon ferde, a kifejezetten gátolt orrlégzés tünetei jelentkeznek. Miután az orr szűrőfunkciója romlik, torokpanaszok alakulhatnak ki, de nem ritka a homloktáji fejfájás, a szaglászavarok, a féloldali arcüreggyulladásra való hajlam, a horkolás, az alvászavarok, az elhúzódó hurutos tünetek.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor kell az orrsövényműtétet elvégezni. Az általános gyakorlat szerint ez leginkább a kamaszkor végén, a felnőttkor kezdetén történik, vagyis amikor az arc karakterének kialakulása már jórészt megtörtént. Komoly panaszok esetén már kisgyermek-korban is végezhető orrsövény-korrekció, de ebben a korban csak a legszükségesebb plasztikai megoldás történik.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu