Jó a sebekre és a hasmenésre is - Legfrissebb

Jó a sebekre és a hasmenésre is

Jó a sebekre és a hasmenésre is

Mit kell tudni a tölgyfáról?

A tölgy a bükkfafélék családjába tartozik, virágzása április-május tájékára tehető. A tölgyeknek makktermése van. A gyógynövényként felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza.

Gyógyászati célokra elsősorban a tölgyfa fiatal ágainak kérgét használják, ennek gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik. A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de triterpén és szitoszterol-származék is található benne. A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Készíthetünk tölgyfából öblögető oldatot, borogatást. Fél liter vízhez hozzáadunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük. Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk. Ugyanígy tea is készíthető belőle: 2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén, jót fog tenni. Nem haszontalan az ülőfürdő sem: 1-1,5 liter vízbe forraljunk fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk áztatni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu