Genetikailag kódolt az asztma - Legfrissebb

Genetikailag kódolt az asztma

Genetikailag kódolt az asztma

Odafigyeléssel mérsékelhetők a negatív hatások

Egy allergiára hajlamos egyénnél az asztma kialakulását elsősorban a genetikailag öröklött gének határozzák meg, és csak kisebb részben a környezeti hatások. A környezeti hatások azt jelentik, hogy az allergiára hajlamos egyént - beleértve a magzati időszakát is - mikor, milyen mértékben és mennyi ideig éri az allergiát okozó anyagok hatása, és ezek mellett milyen további elősegítő tényezők hatnak.

Még nem bizonyított, hogy a szénanátha antihisztaminokkal történő kezelésével megelőzhető-e az asztma kialakulása. Egy allergiára hajlamos egyénnél az asztma kialakulását elsősorban a genetikailag öröklött gének határozzák meg, és csak kisebb részben a környezeti hatások.

A szénanáthás betegnek figyelnie kell, hogy vannak-e (enyhe) asztmás tünetei: száraz köhögés fizikai terhelés során vagy éjszaka, előfordul-e köhögés vagy enyhe nehézlégzés hideg levegő, cigarettafüst vagy erős szagok hatására. Ha ilyen tüneteket észlel magán, érdemes szakorvoshoz fordulni, mivel a rejtett vagy szezonális asztmás állapot légzésfunkciós vizsgálattal kimutatható. Jelenleg az enyhe asztma felismerése és megelőző kezelése a legjobb módszer az asztma kialakulásának megelőzésére.

Az enyhe asztmát tévesen sokszor más betegségnek gondolják (gyakori megfázás, visszatérő hörghurut, lázmentes tüdőgyulladás). Az asztma szempontjából az egyik legfontosabb allergén a háziporatka. További asztmát elősegítő tényezők még a beltéri és a kültéri légszennyező anyagok. A levegőszennyezés a kutatások szerint elsősorban nem az asztma kialakulásáért felelős, hanem az asztmás beteg állapotának romlásában játszik közre. A felső légúti fertőzések súlyosbítják a meglévő asztmát és gyakran kórházi felvételt szükségessé tevő asztmás rohamot provokálnak. Kutatók szerint a krákogás (torokköszörülés) a gyermekkori asztma első tünete is lehet. A gyakran krákogó gyermekeket érdemes tüdőgyógyásznak megmutatni.

A dohányzó anyák gyermekei és a lakásban dohányfüstnek kitettt csecsemők között nemcsak az alsó légúti fertőzések, hanem az asztmás hörghurut is korábban és súlyosabb formában jelentkezik.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu