Kamilla a gyógynövények királynője - Legfrissebb

Kamilla a gyógynövények királynője

Kamilla a gyógynövények királynője

A június-júliusban virágzó kamilla, vagy más néven orvosi székfű, a legismertebb és legkedveltebb gyógynövény, akár a gyógynövények királynőjének is nevezhetjük. Gyógyászati célra a növény virágzatát használjuk, amit szép napos időben, kinyílt állapotban (nem túl nyílt) gyűjthetünk, csak is szennyeződésektől mentes helyen.

Gyógyhatása sokrétű, külsőleg és belsőleg is alkalmazható. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargalizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.
Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.
A nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.
A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt. A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges. Megbetegedések esetén jól érvényesülhet immunrendszeri működést serkentő hatása is.
Vigyázat: a kamilla a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, aki allergiás, például a parlagfűre, annál a kamilla is allergiás tüneteket okozhat.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu