Életveszélyes kánikula - Legfrissebb

Életveszélyes kánikula

Életveszélyes kánikula

Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra!

Az emberi szervezet párologtatással (izzadással) védekezik a meleg ellen. A tartós izzadás jelentős folyadék- és sóvesztéssel jár: ilyenkor a vér besűrűsödik, ami megterheli a vese és a szív munkáját. Ha eközben a levegő páratartalma is magas, a bőrről nem tud elpárologni a veríték és a szervezet túlhevülhet. A folyadékhiányt emellett fokozhatja az egyidejű megerőltető mozgás, a felgyorsult légzés, a hányás és a hasmenés is. Szívbetegeknél, magas vérnyomásban, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél és dohányosoknál hamarabb jelentkezik a keringési zavar.

Hogy kielégítően tudjuk pótolni az izzadással elvesztett folyadékot és sókat, a nyári forróságban mindig több vizet igyon, mint amennyit kíván, a szomjúság ugyanis nem jelzi a valódi folyadékszükségletet. Fogyasszon sós rágcsálnivalókat, erősebben sózza ételeit, igyon izotóniás italokat, energiaitalokat. Hasznos izotóniás oldatot készíthet 1 pohár vízből, fél teáskanál sóból és 3-4 teáskanál cukorból. Lehetőség szerint kerülje a koffeintartalmú italokat és az alkoholt vízhajtó hatásuk miatt!

A folyadékhiányos állapot elsődleges tünetei a gyengeség, a hányinger, a fejfájás, a szédülés és a kis mennyiségű sötét vizelet. Súlyosabb esetben zavartság, eszméletvesztés vagy sokk léphet fel. A szervezet hőszabályozó rendszerének összeomlását jelzi, ha az izzadás hirtelen megszűnik, a bőr kipirul, erős szívdobogásérzés lép fel, a légzés pedig zihálóvá válik. Az idegrendszer károsodását jelzi a zavart tudat és a bizonytalanná váló mozgás. A test hőmérséklete elérheti a 43-44 Celsius fokot, ami már az életet veszélyeztető állapot. Ha valaki, aki nincs hozzászokva a nagy meleghez, és ilyen körülmények közé kerülve megfeledkezik só- és folyadékveszteségének pótlásáról, a nagyfokú verejtékezés miatt hőgutát kaphat. A beteg kimerült, rosszul érzi magát, szédül, ájulás környékezi, bőre sápadt és nyirkos. Pulzusa és légzése szaporává válik, fejfájás és izomgörcsök jelentkezhetnek nála. Megfelelő segítség nélkül az állapot tovább romlik, ezért feltétlenül orvosi beavatkozást igényel. Fektessük le a beteget hűvös, csendes szobában, lábait kissé felpolcolva. Lazítsuk meg szorosabb ruhadarabjait, és itassunk vele enyhén sós vizet.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu