Délután ne menjen ki az utcára! - Legfrissebb

Délután ne menjen ki az utcára!

Délután ne menjen ki az utcára!

Immár egy hete tart a hőségriadó! A szakemberek nem viccelnek, érdemes komolyan venni a tanácsaikat. Lehet, hogy már unalmasnak tűnik, de nem szabad elmenni a a túlzott napsütés okozta problémák és azok lehetséges szövődményei mellett. Mindenki legyen óvatos a napsütéssel!

A Nap ultraibolya A (UVA) sugárzása - melyet eddig csupán a bőr öregedési folyamatainak meggyorsításáért okoltak - sokkal nagyobb szerepet játszik a rákos megbetegedésekben, mint ahogy azt korábban gondoltuk. Ennek fényében aggasztó, hogy számos forgalomban lévő naptej nem szűri az UVA sugarakat.

Az témába vágó legújabb kutatások igazolták a szakemberek feltevését, miszerint az UV-A-sugarak sejteket rongálnak meg a bőr legmélyebb rétegében. Azzal ugyan eddig is tisztában voltak a tudósok, hogy az UV-A-sugárzás a bőr sokkal mélyebb rétegeibe hatol le, mint az UV-B (mely a rákos megbetegedések mellett a leégésért is felelős), ám úgy vélték, hogy az A-sugárzást sokkal kevésbé abszorbeálja a DNS-lánc, és kevésbé okoznak kritikus mutációkat, írja az ABC. Amikor két különböző típusú bőrrák esetén megvizsgálták az UVA és UVB sugárzás DNS-re gyakorolt hatását, arra jutottak, hogy az A lényegesen több mutációt okoz a bőr alsó rétegében, mint ahogy korábban képzelték.

A tudósok 16 betegtől vettek szövetmintát, akiket két különféle típusú bőrrák miatt kezeltek az ausztráliai Camperdownban, hozta nyilvánosságra a napokban a BBC News. Mindkét típus nagyobb mértékű károsodást jelzett a bőr legmélyebb rétegében A sugárzás hatására, mint B-re. A bőrnek e területe tartalmazza azokat az anyasejteket, melyek a bőrsejtek osztódásának folyamatos regenerálódásáról gondoskodnak. Egyidejűleg azt is kimutatták, hogy az UV-B által okozott mutációk jelentős többsége a bőr külsőbb rétegeiben volt.

Tipp: viseljen olyan pólót, ami nem áttetsző, mert ahogy az ön pillantása eléri a bőrt, a nap sugarai is. Hordjon könnyű nyári sapkát vagy kalapot, és 11 és 15 óra között tartózkodjon árnyékban. Vizsgálja meg alaposan az előző szezonban használt fényvédőkrémét, hiszen sok közülük hamis biztonságot ígér: ha nincs benne A-szűrő, fontolja meg további használatát.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu