Megihatjuk, megehetjük, de akár bele is ülhetünk - Legfrissebb

Megihatjuk, megehetjük, de akár bele is ülhetünk

Megihatjuk, megehetjük, de akár bele is ülhetünk

A kaporról

A kapor népies neve uborkafű vagy fűszerkapor. E sokoldalú élőlény az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik. Gyógyászati célokra virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják.

A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz, ezáltal enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó hatást fejt ki, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Házilag számos hasznos módon alkalmazhatjuk a kaprot. Készíthetünk belőle teát; forrázzunk le 1 teáskanálnyi összetört kaportermést 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést. Fűszerként a kapor a tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok - kovászos uborka, savanyú káposzta, tök - elkészítésénél is előszeretettel használják. Az uborkasalátáknak is kedvelt fűszere. Altesti fájdalmak esetén kiváló ülőfürdőt készíthetünk a kaporból. 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu