Nyáron még gyakoribb a hasmenés - Legfrissebb

Nyáron még gyakoribb a hasmenés

Nyáron még gyakoribb a hasmenés

Akár halálos is lehet

A fertőzéses vagy étkezési hiba miatt bekövetkezett hasmenés az egyik leggyakoribb betegség. Mindez fokozottan érvényes nyáron, amikor a nagy meleg miatt az élelmiszerek hamarabb romlanak, a bennük lévő néhány baktérium pedig nagyon gyorsan elszaporodik.

A hasmenés napi 3 vagy annál több laza állagú székletürítést jelent. A vezető két tünet a hányás és a hasmenés, a folyadékháztartás súlyos zavarához és kiszáradáshoz vezethet. Gyakran láz is kíséri, ami tovább súlyosbítja az egyébként is rossz közérzettel, hasi fájdalommal járó betegséget. Az emberek életük folyamán átesnek hasmenéses tüneteken, általában több alkalommal is. Rendkívülien kellemetlen, ijesztő tud lenni egy hirtelen, váratlanul jelentkező hasmenés és a csatlakozó hányás, hasi görcsök, ájulással járó rosszullét.

A hasmenések zömét kórokozók okozzák, amelyek élelmiszereken, környezeti tárgyakon, állatokban, folyókban, strandokon jelen vannak. A fertőzések zöme szájon keresztül jut a szervezetbe, élelmiszerekkel, piszkos kézzel, de akár a légutakon is bekerülhet. A kórokozók lehetnek vírusok (leggyakrabban rotavírusok), baktériumok és gombák. Életkortól függetlenül mindenki megfertőződhet, és különböző súlyosságú betegség jöhet létre.

A hasmenés a szervezet olyan mérvű folyadékvesztésével járhat, hogy emiatt kialakult só-vízháztartás zavar visszafordíthatatlanná válik, súlyos veseelégtelenség lép fel, halált okozva. A betegnél az elérhető eszközökkel próbálkozni kell a nagymérvű folyadékvesztés mérséklésére, ugyanakkor lehetőleg izolálni kell, kiiktatva a fertőzés gócát, és természetesen minél előbb orvoshoz kell fordulni.

6 évesnél idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a hasmenés súlyosságától függően 6-12 órás koplalás (vagyis csak folyadékfogyasztás) javasolt. A nagyon éhes beteg (enyhe hasmenés esetén) kaphat sós kekszet, sajtos tallért, zöldséglevest rizzsel. A diétát a második naptól bővíthetjük főtt krumplival, rizzsel, kétszersülttel (pirítós), savanyított tejtermékkel (sovány sajt, tehéntúró, kefir) és főtt csirkehússal. A rizs nemcsak a szükséges energiát biztosítja hanem egyben fontos fehérjeforrás is. Gluténmentes szénhidrátja miatt a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A benne lévő keményítő az emésztés során egyenletesen juttat glükózt a vérbe, ezért cukorbetegeknél segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában. A harmadik naptól fokozatosan visszatérhetünk a normál étkezésre, de ajánlatos még egy hétig kerülni a nehezen emészthető zsíros és puffasztó ételeket.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu