A gyümölcs, ami mindenre jó - Legfrissebb

A gyümölcs, ami mindenre jó

A gyümölcs, ami mindenre jó

Egyen minél több banánt!

A banán évelő növény, gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtása, amikor eléri a 2-3 méter magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója, és a termékenyítés sorrendjében elkezd nőni a banánfüzér. Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelentkezik a növényen. A banánfa minden része az emésztőszervek gyógyítását szolgálja.

A növény minden részét felhasználják, szárát és levelét is beleértve. A növény vízdús szárának leve gyógyító hatású skorpió- vagy kígyómarásra, valamint nehéz fémek mérgezése esetében.

A banánfa termése tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C vitamint, nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet, ami az agyműködést segíti elő. Tápértékét nagy mennyiségű ásvány és vitamin hatása határozza meg. A gyümölcsök közül szinte legtöbb B vitamint tartalmazza, ami a belek felszívódását segítik elő, és a benne levő enzimek miatt az agy táplálékának nevezik. Jó tulajdonsága, hogy simulékony, bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását. A banán olyan enzimet tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását. Mint tudjuk, agyunk működéséhez csupán glukózt használ.

A gyomorfekélyre is jótékony hatást fejt ki: a gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje annak falát a sav maró hatásától. Ha mégis megsérül, nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben, ha a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással, fekély keletkezik. A banán a legtöbb ilyen esetben segít: ha a banánlé-ellátás folyamatos, bevonja és gyógyítja a sebet.

Vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, amikor kevés zöldségfélét fogyasztunk, különösen télen. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak. Hamarosan fájdalmas gyulladás jelentkezik, ami idővel el is rákosodhat. Ilyen esetben szinte elkerülhetetlen a vastagbél-mosás, amit szakember végez. Ha azonban nem annyira előrehaladott az állapot, a banánfogyasztás itt is nagyon hatékony lehet. A sima pép egyenletesen hömpölyög végig a beleken, ásvány-, vitamin-, valamint némi olajtartalma hatására kioldja a belek falaiból a beragacsosodott anyagot. Ilyen esetekben nem szabad rostos ételt fogyasztani, mert irritálja az amúgy is érzékeny bél falait. A banán ezzel szemben gyulladást gyógyító anyagot is tartalmaz. A banánt mint gyümölcsöt elsősorban magában fogyasztjuk, de a legtöbb gyümölccsel ellentétben tejjel is magunkhoz vehetjük. Tápértékén és gyógyhatásán kívül simává, kellemessé teszi bármely más gyümölcs fogyasztását.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu