Csökkentse a sóbevitelt, ha kedves az egészsége! - Legfrissebb

Csökkentse a sóbevitelt, ha kedves az egészsége!

Csökkentse a sóbevitelt, ha kedves az egészsége!

A só az egyik legfontosabb ásvány az emberi szervezet számára. A legtöbb fejlett országban elő ember napi 2000-6000 mg sót fogyaszt, ami 1-3 teáskanálnyinak felel meg: ez 5-10-szer több nátriumot jelent, mint amennyit a szervezetünk naponta felhasznál.

A nátrium elengedhetetlen ahhoz, hogy összes szövetünkben megmaradjon a vízegyensúly és rendben legyen a test folyadékháztartása. A nátrium visszatartja a szervezetünkben a vizet; a többletnátrium nagyrésze a vizelettel együtt távozik a testből. Ha viszont túl sok nátriumot fogyasztunk rendszeresen, az a víz visszatartásához vezethet a vérben és más szövetekben, különösen azoknál, akik erre genetikailag is hajlamosak. E visszatartott víz egy része a vérben végzi, és megnöveli az erekben forgatandó vér tömegét. Ha a vérmennyiség olyan nagyra nő, hogy az erek nem bírnak tovább tágulni, a vérnyomás megemelkedik. Az állandó magas vérnyomás keményen megdolgoztatja a szívet és meggyengítheti az érfalakat. Ez két dolog felgyorsíthatja a lepedék lerakódását az erekben, ami egyenes út a szívinfarktushoz és a szélütéshez.

Az embereknek csak egy kis része sóérzékeny: az ő esetükben a vese kevésbé képes kitisztítani a nátriumot a vizeletben. Mivel nehezen állapítható meg, ki érzékeny, ezért a legegyszerűbb, ha mindannyian igyekszünk csökkenteni sóbevitelünket. Első lépésben tegyük el a sótartót az asztalról és készítsünk egyre több ételt a legalapvetőbb alapanyagokból. Inkább válasszuk a friss vagy frissen fagyasztott ételeket a konzervek vagy üveges fogások helyett, mert a sót gyakran használják nem romlandó dolgoknál tartósítószerként. A legtöbb étel természetes állapotában nagyon kevés nátriumot tartalmaz, a nátrium többsége úgy kerül az ételünkbe, hogy tartósított és előre feldolgozott táplálékokat választunk. Csökkentsük az olyan feldolgozott ételek fogyasztását, mint a füstölt hal, a pácolt hús, a száraz leveskeverékek, az uborkabefőtt, a sózott mogyoró vagy a chips. A következő feliratok a címkéken mind nátriumot jeleznek: sósvíz, sziksó, sütőpor, só, monosodium glutamát, nátrium glutamát, nátriumklorid, NaCl és bármilyen más nátrium összetevő.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu