Csíp és mar, de nagyon egészséges - Legfrissebb

Csíp és mar, de nagyon egészséges

Csíp és mar, de nagyon egészséges

A chilipaprika nem borsféle, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert. Mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz használjuk.

Növekedését, termése színét, alakját, formáját tekintve rendkívül változatos fajta. Hazánkban, kertbe kiültetve akár 50-80 cm magasra is megnőhetnek. Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga, zöld, narancsszínű, piros. Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed, a kapszaicintartalma miatt.

Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben. A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is, főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához. Mivel a mi paprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Magas kapszaicin-artalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. A mexikóiak a chilipaprikát alkalmazzák fertőtlenítőszerként és használják emésztési problémák gyógyítására.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu